Този сайт е прототип в много ранна фаза на развитие. Предстоят много промени по дизайна, структурата и функционалността. Информацията в този сайт е събрана от публично достъпни източници като официалната страница на Народното събрание. Може да следите или да се включите в разработването на сайта от тук. Посетете нашата страница за често задавани въпроси за допълнителна информация.
Предходно заседание Следващо заседание

2013-05-21

Председателствали: временният председател Стефан Данаилов, председателят Михаил Миков и заместник-председатели Мая Манолова и Христо Бисеров

(На председателската банка заема мястото си най-възрастният народен представител от Четиридесет и второто обикновено Народно събрание господин Стефан Данаилов.)

ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ Стефан Данаилов: Добър ден!
Уважаеми колеги, преди всичко, което ни предстои да свършим днес, Ви моля да направим регистрацията.
Имаме необходимия кворум, откривам днешното заседание! (Звъни.)
Съгласно традиционно утвърдения протокол и договореност между парламентарно представените политически сили това важно заседание, поставящо началото на работата на Четиридесет и второто Народно събрание, се предава едновременно по Българската национална телевизия и Българското национално радио.
Сериозно или на шега се оказа, че аз съм най-възрастният народен представител и това ми дава правото и отговорността да се обърна към Вас с надеждата да съм добър орисник за бъдещето на нашата съвместна работа.
Почитаеми господин президент, Ваше Светейшество, Ваши Превъзходителства, уважаеми министри, уважаеми зрители!
За мен е голяма чест и радост да говоря пред Вас в навечерието на най-светлия български празник – Денят на славянската писменост и българската култура и наука.
Велика е мисията на нашите просветители, които нареждат с делото си българската нация в световната културна съкровищница. Казват, че най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли. Аз вярвам, че именно мъдростта на народа ни ще помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие.
В тази сграда, украсена с историческия девиз: „Съединението прави силата!”, в трудни и добри времена българските народни избраници неведнъж са показвали, че съдбата на България е била водеща в техните решения. Историята на всяко възраждане в обществото е едно мъчителство. Трудното раждане на този Парламент доказва, че сме занемарили много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не можем да отлагаме общественото лечение. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и спешно да предложим най-важните стъпки по пътя на националното спасение.
Ние всички отговаряме не само за това, което вършим, но и за това, което не вършим. Отговаряме за възстановяването на общественото равновесие не само пред тези, които ни дадоха доверието си за Четиридесет и второто Народно събрание, а най-вече пред тези, които излязоха на площадите, за да извикат с пълен глас, че са загубили доверие въобще в демокрацията; пред тези, които не отидоха да гласуват, защото са изгубили вяра в силата на държавата да гарантира конституционните права на своите граждани, и те се оказаха повече от тези, които гласуваха. Тяхното внушително недоверие или безразличие към институциите е най-страшната оценка за смисъла от нашата работа.
Животът ме е научил, че ако се опитваме да пренебрегнем истината за нещата около нас, рано или късно плащаме висока цена. Крайно време е да обединим воля и знания около най-неотложните обществено спасяващи проблеми и да ги решим, пренебрегвайки своята политическа противопоставеност, личностна нетърпимост и непримиримост в името на един по-добър ден за България.
Много хора очакват от нас промяната, която им обещахме. Младите търсят основание да се усъвършенстват и да останат в Родината, възрастните хора – доказателство за смисъла на преживените трудности по време на демократичния преход в името на една по-стабилна и силна държава. Хората на бизнеса очакват гаранции за своята креативност и икономическа активност, а творците и хората на науката – простор за своето творческо вдъхновение. Толкова много работа ни чака, че нямаме време за разтакаване и спорове. Грешките вече са направени и тяхното преодоляване не търпи отлагане.
Затова Ви предлагам спешно и с отговорност да пристъпим към един от най-вълнуващите моменти, дами и господа – полагането на клетвата.
Моля да станете и да повтаряте след мен. (Всички народни представители стават и повтарят клетвените думи.)
„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!” (Звучи химнът на Република България. Следва химнът на Европейския съюз, при началото на който народните представители от „Атака” сядат. Ръкопляскания след края на химните.)
От сърце пожелавам на всеки един от Вас здраве и сили, за да изпълни това, което е поел като ангажимент пред своите избиратели! На добър час! (Ръкопляскания.)
След изявено от него желание да се обърне към българския парламент, давам думата на президента на Република България господин Росен Плевнелиев.
ПРЕЗИДЕНТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Уважаеми господин председателстващ първото заседание на Четиридесет и второто Народно събрание, уважаеми президент Първанов, Ваше Светейшество, уважаеми ръководители на религиозните общности в България, уважаеми господин министър-председател, уважаеми министри, уважаеми госпожи и господа народни представители, Ваши Превъзходителства, уважаеми гости, скъпи сънародници!
Позволете ми да се обърна към Вас – избраните народни представители в Четиридесет и второто Народно събрание, с пожелание за успех във Вашата бъдеща отговорна работа. Сигурен съм, че още с клетвата, която положихте днес, ще почувствате тежестта на доверието, което Ви определи за народни представители. Защото дори и в този тържествен ден по-силно от надеждата се усещат очакванията и изискванията на българския избирател. Клетвата, която положихте, не е просто ритуал, не е само изречени думи.
Големият български държавник Петко Каравелов казва: „Отговорността пред народа не намалява властта, напротив прави я нравствено по-силна”. Тази мисъл, изречена преди близо 120 години, ни напомня, че връзката между политиците и народа може да бъде силна само тогава, когато се управлява отговорно.
Аз вярвам, че и днес в този изпълнен с изпитания за нацията период, България ще намери своите отговорни държавници, които ще работят всеотдайно, служейки на народа, както се е случвало и в миналото. Защото има само две категории политици – политици, които управляват хората, и политици, които служат на хората. Вие сами ще направите своя съзнателен избор скоро и само по делата, а не по декларациите, народът ще отсъди с тежкия си глас на следващите избори.
Всички Вие преминахте през една предизборна кампания, която за голямо съжаление беше доминирана от скандали, обвинения и нападки. Конкуренцията на идеи и решения сякаш отстъпи на заден план. Изборите вече са зад нас.
Уважавам конституционните права на всеки политически субект и ще се съобразя с всяко законно действие и последващи решения, и окончателни становища на компетентните български институции, имащи отношение по закона към изборния процес.
Изборите обаче не могат сами по себе си да решат проблемите на хората. Намираме се в комбинация от икономическа, социална, политическа и парламентарна криза. Нека решаваме една по една кризите, а не ги задълбочаваме!
От днес вече имаме работещ Парламент. Надявам се скоро Парламентът да излъчи и правителство, което да поеме своята отговорност, правителство от компетентни хора, с ясна програма и с лице към хората. Очаквам правителството, Парламентът и всички институции заедно да работят за решаване на наболелите пред нас проблеми! Затова съм готов още в четвъртък – 23 май 2013 г., в рамките на деня да организирам консултации с парламентарните групи, след което няма да бавя връчването на мандат за съставянето на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група.
Много пъти нашата родина е била в трудни ситуации. Неведнъж резултатите от избори са определяни като патови. Нямаме право да бягаме от отговорите на сложната задача, която избирателите поставиха на всеки един от нас, защото хората очакват да живеят добре и достойно, и то не само в необозримо бъдеще, а видимо да усетят промяната за по-добро в своето ежедневие.
Много скоро тук ще стартират дебатите по необходими краткосрочни и дългосрочни мерки. Народното събрание трябва да предложи ефективни решения, които да имат устойчив и траен резултат. За да се случи това обаче, е необходим системен подход, основан на приемственост на приоритетите.
Затова апелирам към Вас да приемете Декларация за основните приоритети на Четиридесет и второто Народно събрание в духа на добрата традиция. С този документ да дадете силен знак за запазване на стратегическите приоритети на държавата за достойно членство в Европейския съюз и НАТО, за влизането в Шенгенското пространство, за запазването на валутния борд до приемането на еврото, за отстояване на макроикономическата стабилност, за подкрепа на инвестициите, заетостта, доходите, пенсиите, както и срещу ксенофобията, расизма, антисемитизма и всякакви други прояви на нетолерантност и екстремизъм.
Не само България, но и целият Европейски съюз, както и много други държави по света са в тежка криза вече пета година. Бавно, стъпка по стъпка Европа оздравява. Кризата ще отмине, но днес с действията си ние ще определим мястото на България в Европа и в този бързо развиващ се свят. Трябва да отговорим на очакванията на гражданите за растеж и заетост и каква страна искаме да бъдем през 2020 г.
В момента ние преговаряме с най-големия инвеститор през следващите години – Европейския съюз. Правилното програмиране на европейските средства може да катализира развитието, стига да ги насочим във вярната посока, като ги обвържем с Програмата „България 2020”, която е в много напреднала фаза, по която се положиха много усилия и около която сме длъжни да се обединим.
Политическите партии, които по един или друг начин ще участват във формирането на бъдещия кабинет, трябва ясно и пред всички нас да обявят приоритетите, по които са постигнали съгласие, и принципите, по които ще работят. Те трябва да отговарят на приоритетите от Националната програма за развитие „България 2020”, защото и най-краткосрочната антикризисна мярка няма смисъл, ако не е част от дългосрочната визия за развитието на държавата.
Уважаеми народни представители, призовавам Ви сега, когато се готвите да конструирате бъдещото управление, да не забравяте тези приоритети, които българските граждани поставиха категорично на дневен ред. Нека от първия ден Народното събрание да се отвори не само към проблемите на хората, но и за хората. Протестите срещу монополите и сметките за ток ни показаха ясно, че българският народ няма да търпи задкулисия, няма да търпи политически сделки при неясни правила.
Предстои Ви да приемете важни закони. Гражданското общество трябва да участва във взимането на тези решения. Нека да покажем, че можем да го правим открито, като обясним причините, като покажем на всички очакваното въздействие, като чуем всички гледни точки. За да си върнат доверието гражданите към политиците, трябва да се изпълни това, което сме обещали, и то по един публичен и прозрачен начин.
Знам, че по традиция в този ден се отправят големите политически послания, чертае се визия. Въпреки това аз ще си позволя да Ви напомня, че всичко започва с ясните отговори на конкретните, наболели пред нацията проблеми.
Първите оценки за своята работа новият Парламент и правителство ще получат за това какви решения ще предложат в областта на енергетиката и социалната сфера, както и да надградят постигнатото в европейските фондове, макроикономическата стабилност и политиките за ускорено изграждане на модерна инфраструктура. Защото днес по света ясно се вижда, че не е толкова важно дали правителствата са ляво, център или дясно, но е изключително важно правителствата да са ефективни и да постигат резултати за хората. Така е и в България. Българските граждани очакват, независимо кой ще ги управлява, да плащат справедлива цена за електричеството, което потребяват, а не да покриват с ниските си доходи дупките в една нереформирана от 20 години и неефективна система.
През следващите дни ще получим анализите на Световната банка и Европейската комисия за реалното състояние на българската енергетика. Използвайте техните констатации, защото те ще бъдат обективни и няма да бъдат продукт на вътрешнополитическа действителност. Те ще ни помогнат да намерим добрите решения, но разбира се, ние ще си понесем отговорността как да структурираме истински един независим и работещ регулатор, да запушим течовете в системата, да разкрием и елиминираме неефективностите по веригата на формирането на цената на тока, както и в каква стратегическа посока да развиваме този сектор, така че да гарантираме справедливи пазарни, а не монополни цени и правото на избор на доставчик на ток за всеки.
Давам си сметка, че тази тема изкушава към лесни популистки мерки, но съм уверен, че българските граждани ще дадат доверието си на тези, които успеят да осъществят устойчиви решения.
Либерализацията на енергийния пазар, енергийната ефективност и енергийната диверсификация са тези най-смислени стратегически приоритети в енергетиката, които ще гарантират националната сигурност в най-голяма степен и ще спомогнат за реално и съществено намаляване на сметките за ток и отопление на гражданите и за откриване на много нови работни места.
Още преди съставянето на следващото правителство Вие – политическите партии в Четиридесет и второто Народно събрание, трябва да дадете отговор на въпроса как ще гарантирате провеждането на политики за увеличаване на доходите и в подкрепа на тези, които са в нужда не само чрез осигуряването на помощи, а чрез създаване на условия за реална, качествена и устойчива заетост. Това го прави бизнесът, не държавата. Но държавата има своята важна роля за подобряване на бизнес средата, за създаване на добър климат за предприемачество, инвестиции, което да доведе до икономически растеж, от който всички толкова много се нуждаем. Това не е лесно и няма да се случи веднага. Необходими са последователни усилия в следните по-важни направления:
Първо, подобряване на работата на администрацията и институциите с цел ефективно партньорство с бизнеса и инвеститорите.
Второ, говорим за електронно правителство от много години. Стига сме се обяснявали, че е толкова важно, нека просто най-после да го завършим.
Силната и независима система на правораздаване е в основата на държавността, икономическото развитие и справедливостта за гражданите.
Четвърто, целенасочената политика в подкрепа на малкия и средния бизнес, който създава голямата част от работните места, който пострада най-тежко от кризата не само в Европа и България, но и по света, означава следното елементарно действие: първо, малкият и среден бизнес имат нужда съвсем конкретно от: кредити на разумна цена; електронно правителство, а не да висят по гишетата; държавна подкрепа за експорта; стандартни и типови обществени поръчки за всички, а не креативни обществени поръчки за избрани; и административна реформа, целяща намаляване на лицензионните режими и бързо проектно разплащане за извършената и възложена работа.
Предвидимостта е най-важната предпоставка, за да се увеличат инвестициите и работните места. Докато има видима несигурност и нестабилност в страната, няма как да се раздвижат потреблението и инвестициите, които са основните двигатели на икономиката, а наличните към днешна дата над 50 млрд. лв. на семействата и фирмите в България ще продължават да престояват на депозит в банките.
За съжаление, Четиридесет и първото Народно събрание не успя да завърши някои много важни и смислени реформи и да приеме съответните закони, например реформата в сферата на образованието, здравеопазването, във водния сектор, в сектор „Сигурност” и други. Нека да ги довършим.
Необходимо е и да се поеме ангажимент за неотложно разглеждане на нови законодателни инициативи, в това число Законът за иновациите, Законът за професионалното образование, промени в Закона за енергетиката, в Закона за специалните разузнавателни средства и други.
Големите проблеми за решаване пред нацията са проблемът с усещането на хората за липсата на достатъчна солидарност и справедливост в обществото, ниското доверие на гражданите към политиците, проблемът с доходите и демографският проблем.
Важно е да се изгради балансирана дългосрочна визия за справяне с демографската криза. Това не означава само да се изработи и приеме стратегически документ. Имаме нужда от мъдри отговори на въпросите: как да развием човешкия капитал на страната си, какво ще работят нашите деца и какво ще произвеждат и продават в един конкурентен и бързоразвиващ се свят в ХХI век? И спрямо тези отговори да предложим комплекс от мерки, приети с широк обществен и политически консенсус. Нямам амбицията в това свое изказване пред Вас да чертая управленска програма. Това ще го направите Вие.
Уважаеми народни представители, от все сърце Ви пожелавам успех! Бъдете отговорни, поставете на първо място интересите на народа, както се заклехте преди малко!
Позволете ми да завърша с думите на големия български общественик Стоян Михайловски. Той казва: „Служиш ли най-напред и преди всичко на себе си, не си годен да служиш на другите”.
Правовото социално устройство ни налага по най-положителен и настойчив начин да забравяме нашето „аз”! Човекът е член на едно общество, за да служи на това общество. Дълг значи служене. Благодаря Ви и Ви пожелавам спорна и успешна работа. (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ Стефан Данаилов: Сега идва ред за словата на парламентарно представените партии и коалиции. (Патриарх Неофит се покланя и се отправя към изхода на пленарната зала.)
Давам думата на представителя на Парламентарната група на ГЕРБ господин Бойко Борисов. Заповядайте. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Бойко Борисов (ГЕРБ): Уважаеми господин председателстващ, уважаеми господин Президент, Ваше Светейшество, уважаеми представители на религиозните вероизповедания, госпожи и господа народни представители, Ваши Превъзходителства, господин премиер! Факт е, че на нас ни дават първи думата, колкото и да не им се иска да го кажат, дори на сегашния най-възрастен председателстващ. Затова искам да благодаря и да честитя на ГЕРБ – първата политическа партия, която в новата история за втори път е спечелила парламентарни избори. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Четиридесет и второто Народно събрание, което откриваме днес, е натоварено с много очаквания от българския народ. То бе избрано предсрочно и при безпрецедентна остра и непочтена предизборна кампания, която задълбочи срива на доверието в политическите партии и държавните институции. Политическите настроения, които атаките и компроматите създадоха срещу нас, са лош политически сигнал както за българските граждани, така и за партньорите ни в чужбина.
Ако някой си мисли, че атакувайки нас, злепоставя само ГЕРБ, той се лъже. Това, което се случваше, това, което се говореше от нашите опоненти в последните месеци, представи цялата ни държава, всички българи по изключително лош и недостоен начин. Затова днес от парламентарната трибуна призовавам за спиране на взаимното партийно омаскаряване. Декларирам, че ГЕРБ няма да отговори на този тон на своите опоненти и ще работи за запазване силата на държавните институции и авторитета на България.
Обръщам се към всички политически партии – тези, които днес са в парламентарната зала, и тези, които останаха извън нея, да положат максимални усилия и да направят същото. Нека с общи усилия, чест и достойнство да се откажем от нечестните похвати в българската политика.
Грубото погазване на закона в деня за размисъл и в изборния ден попречи на хиляди български граждани да вземат свободно решение за кого да гласуват. Това отблъсна много хора от урните и изкриви вота.
ГЕРБ иска касиране на изборите, въпреки че е победител! Моето категорично убеждение е, че никоя победа не може да се основава върху нарушаване на закона. Най-важното, което ще направим още днес, е да подпишем жалбата до Конституционния съд с искане за касиране на изборите. Нямаме друг изход, след като четири политически партии си позволиха да нарушат законовите забрани за агитация и пропаганда в деня на размисъл. С неоснователно и недоказано до момента обвинение към партията ни, че организира фалшифициране на изборните резултати те повлияха пряко и публично вота на гражданите в своя полза.
Искането за касиране на изборите е въпрос на държавна отговорност. С него казваме на всички българи, че спазването на Конституцията и закона не е опасно за демокрацията, а е гаранция за зачитане на правовия ред. То е задължително както за победителите, така и за победените.
Призовавам всички политически партии, в това число и тези, които не успяха да влязат в Парламента, да положат максимални усилия и разум, за да запазят авторитета и независимостта на държавните институции.
Нека не забравяме – суверенът решава с вота си кой да управлява държавата. Един милион избиратели поискаха ГЕРБ да продължи да управлява. Благодарение на гласовете на тези българи ние продължаваме да бъдем първа политическа сила след четири години управление в условията на най-тежката световна икономическа криза.
Принципите на демокрация, както и отговорността ми като лидер на политическа сила, спечелила изборите, ме задължават да предложа състав на правителство. Отговорното политическо поведение е това правителство да бъде подкрепено, за да бъде изпълнена волята на мнозинството от българските граждани. Ако нашият кабинет не получи необходимата подкрепа, той ще продължи да работи, но не в сянка, а като реална алтернатива на правителството на БСП, което най-вероятно вече е договорено. Нашето правителство ще работи като постоянен коректив и ще предлага идеи за управление на страната. Българите имат правото да знаят, че разполагат с реална алтернатива, да познават нейните лица и идеи.
Най-лошият сценарий за България е безпринципни коалиции, при които решенията се вземат на тъмно и без ясна политическа отговорност.
Трудно е да се обясни програмно правителство между БСП, ДПС и „Атака” при такива фундаментални различия в политическите им програми: БСП и „Атака” са поели ангажимент пред своите избиратели да има АЕЦ „Белене” – ДПС са против, БСП планира да увеличи данъците – ДПС не са съгласни, „Атака” иска да национализира икономиката – ДПС са категорично против. Няма нито една важна тема, по която трите партии да са поели еднакви ангажименти към избирателите си. Това означава, че ако управляват заедно, със сигурност голяма част от избирателите ще бъдат излъгани.
Политическата коректност задължава партийните лидери да поемат отговорност и да застанат начело на правителството, което е с мандат на тяхната партия. Затова призовавам господата Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, ако мандатът за съставяне на правителство отиде при някой от тях, да не се крият зад Пламен Орешарски. Редно е някой от тях да прояви смелост и да застане начело на правителството, което ще предложат. В противен случай нищо не може да попречи на народа да се противопостави на коалиция като онази, при която мандатът отиде при господин Доган, а той се скри зад Сергей Станишев. (Оживление и смях в КБ и ДПС.)
ГЕРБ бе създадена и спечели широка обществена подкрепа в поредица от избори като извънпарламентарна опозиция. Тази роля няма да е нито нова, нито проблем за нас. Ние сме доказали, че можем да работим за страната и без постове във властта. Опасявам се обаче, че това ще е сериозен проблем за управлението и развитието на страната. Механичният сбор от партии, обединени от болезнена амбиция за власт и реванш, ще създаде правителство с противоречив политически образ, без ясна партийна отговорност и дори без принципна и сигурна парламентарна подкрепа. Такова управление не може да даде добри възможности за управлението на страната ни.
Това, което ме притеснява най-много при такъв модел на управление, е, че той може зад гърба на гражданите да промени посоката на развитие на страната, да я дестабилизира финансово или с цената на политическото оцеляване да натовари с непосилни задължения следващите поколения.
От сутрешните изказвания, които слушах, и на господин Станишев, и на господин Орешарски, вече съм доста по-спокоен. От всичко това, което се говореше в предизборната кампания, нищо няма да се случи! (Реплики от КБ, оживление.)
Доказателството за това е фактът, че България се нареди сред най-успешно справящите се с финансовата криза държави и постигна финансови показатели, които и най-развитите европейски държави не успяха да имат. Това е успех не за нас като управляващи, това е категоричен, но изстрадан успех за всички българи. Той бе платен с техните трудности и лишения, но е единствената стабилна основа, върху която можем да се развиваме успешно и да живеем по-добре в бъдеще.
Ние вярваме, че България има само един път към успеха –европейско развитие! Ще работим и в новия парламент за реализиране на европейските политики, за растеж, за прилагане на европейските норми и критерии на управление и функциониране на държавата и бизнеса. Това е единственият начин да създадем икономика и публична среда, които могат да подобрят живота на българите и повишат доходите им. Убедени сме, че днес в Европа не съществуват други пътища и възможности за напредък и успех! (Ръкопляскания от ПГ на ГЕРБ.)
Затова още от първия ден на Народното събрание ГЕРБ ще предлага и ще гласува всички закони, които гарантират: по-силна, по-богата държава и запазване на финансовата й стабилност; работещи в интерес на гражданите, уважавани държавни институции; национална икономика на устойчивия растеж; повишаване на доходите и социалните придобивки на гражданите, енергийна независимост чрез диверсифициране на енергийните източници и доставки; модернизация на страната и подобряване на живота на хората; електронно управление и повече електронни услуги; развитие на човешкия потенциал на нацията, модерно образование, научните изследвания и иновации; запазване и развитие на българската култура и духовност.
Първите ни предложения в новия парламент ще са следните: замразяване на депутатските заплати, като знак за солидарност с трудностите, които ежедневно изпитват българските граждани; повишаване на майчинските добавки от 240 на 310 лева... (Шум и провиквания от КБ.)
Вече и ние можем да предлагаме такива неща с пълно право! (Силен шум и реплики от КБ.)
Даже за разлика от Вас на последното заседание на Министерския съвет можеше да ги приемем, както Вие ни го направихте, и сега да сте длъжни да го изпълните, но… (Шум и реплики.) Ние сме феърплей! (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Създаване на нов Кодекс на труда, съобразен със съвременните трудовоправни отношения, това е изключително важно! Специално внимание ще отделим на допълнителните правила за гъвкава заетост, приемане на изработените и вече готови четири проектозакона за секретните служби, приемане на Закона за средното образование, като условие за успешно начало на учебната година.
Сутринта чух, че в следващия мандат накрая ще има 250 хиляди работни места. Сутринта от господин Орешарски го чух. Следващият мандат – накрая! А той е много далече! (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Господа, спирам с ясното съзнание, че политическите опоненти са си политически опоненти. Както водата и олиото не могат да се съберат, така и нашите тези сигурно не могат!
Това, на което можете да разчитате от Партия ГЕРБ, защото съм убеден, че Вие ще направите правителство и защото знам колко е трудна ситуацията и в Европа, и в България, за всички тези мерки, които трябва да ги приложите, които и ние сме ги говорили, можете да разчитате на нашата подкрепа. Другото си е политическо говорене. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
Но тази неща са изключително важни! И както и в предизборната кампания казах – този, който поема управлението сега, този, който поема ангажимента да стане премиер, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да получи подкрепа от всичка нас! Който и да е!
Знам от това, което чета между редовете, че най-вероятно ще е господин Орешарски – ще има пълната ни подкрепа в тези непопулярни мерки, които трябва да направим. Другото е политиканстване. Другото е да режеш корените на държавата и след това никой няма шанса и да я повдигне! Така че политическото говорене е едно, а прагматичното и на което можете да разчитате – друго. Сега вече имаме парламент, стаи, официално от трибуната можем да говорим на всяка една тема, която касае финанси, икономика, доходи и сложни за вземане на решения, защото те са такива! Благодаря. (Продължителни ръкопляскания от ГЕРБ.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ Стефан Данаилов: Давам думата на господин Сергей Станишев за слово от името на Коалиция за България – заповядайте!
Сергей Станишев (КБ): Уважаеми господин председател, уважаеми господин президент, Ваше светейшество, уважаеми ръководители на конфесиите в България, уважаеми дами и господа министри, уважаеми колеги народни представители!
Първо позволете да поздравя всички народни представители с техния избор. Искрено вярвам, че въпреки политическите различия, всеки в ролята, която му е отредена от българските граждани – върховният суверен, ще прави всичко възможно по своите сили и възможности да подобри нещата и да даде перспектива за страната, да бъде част от едно национално усилие.
Днес България наистина е затаила дъх! България очаква как ще започнем, какъв дух, тон и съдържание на работата на Народното събрание ще дадем ние, народните представители!
Гледа ни огромен брой български граждани. Гледат ни изтощени, обезверени, на ръба и отвъд отчаянието, изпълнени с недоверие и с огромен затаен гняв, заради мизерията, заради несигурността за днешния и утрешен ден на себе си и на своите семейства, близки, заради усещането на погазена справедливост и собственото им достойнство. Изпитание за всички парламентарни групи е това очакване, напрегнато очакване!
Преди малко чухме господин Борисов от името на ПГ на ГЕРБ. Това дава някакви надежди, че може да има и поле за съгласие. Жалко само, че в продължение на четири години, разполагайки с цялата власт, тези хубави неща, които прозвучаха, не бяха направени.
Радвам се, че ГЕРБ възприема нашия ангажимент за увеличаване на помощите за отглеждане на дете до две години от 240 на 310 лева. Но колко пъти това беше предлагано и беше отхвърлено много категорично и ясно?
Аз съм един от малцинството в това Народно събрание, един от старите народни представители, и имам спомени за това как стартираха различните парламенти: през 2001 г., когато БСП беше в опозиция, имаше ведрост, имаше надежда, високи, положителни очаквания; през 2005 г. Парламентът стартира с остра конфронтация, но в името на европейското членство на България, в името на съгласието се постигнаха компромиси и се работеше и за икономически растеж, и за европейска интеграция, и за социална отговорност; през 2009 г. имаше триумф на една политическа сила, която влезна в Парламента с маршова стъпка като легион и се държа по този начин близо четири години.
Днес ситуацията е парадоксална. Първо трябва да си зададем въпроса защо сме тук и защо сме сега в българския Парламент, защото имаше извънредни избори, защото десетки и стотици хиляди българи излязоха на улицата и поискаха промяна – промяна дълбока, не козметична. Тази промяна още не се е случила, но, така или иначе, едно правителство за първи път от 1990 г. си тръгна заради улични протести. Това много ясно говори за състоянието на държавата, на икономиката и начина, по който хората живеят. (Реплики от ГЕРБ.)
Вие продължавате... (Шум и реплики.)
През 1996 г. господин Виденов си тръгна без улични протести. Те започнаха през м. януари. (Силен шум и реплики от ГЕРБ.) Събудете се!
Вие още живеете, уважаеми колеги от ГЕРБ, в различната реалност. Създадохте два свята – виртуалния, в който всичко е наред и ни хвалят, в който се строят магистрали и пътища, и реалния, в който живее огромното мнозинство от българите и изнемогват. Събудете се! Събудете се!
Второ, имахме извънредни избори и по начина, по който те бяха проведени. Бяха проведени в условия, когато цялата мощ на изпълнителната власт работеше за една политическа сила, и това го е видял всеки, участващ в кампанията. (Шум и реплики от ГЕРБ.) Проведоха се в условия, когато беше разкрит заговор срещу демокрацията и конституционния ред на държавата и опит да се изземе върховното суверенство на гражданите да избират свободно и честно да бъдат преброени техните гласове. Слава Богу, че този опит беше прекратен от българската прокуратура.
Имаме парадоксална ситуация и от друга гледна точка. Имаме партия, която е математически победител. Няма спор – първа политическа сила е ГЕРБ. (Шум, реплики и ръкопляскания от ГЕРБ.) Само че не се усеща този триумф, който би трябвало да изпитва един истински победител, освен че никой не знае каква част от гласовете за ГЕРБ са честни, искрени (силен шум и реплики от ГЕРБ), и аз ги уважавам от все сърце, каква част са купени и контролирани с натиск. Но по-важното е, парадоксалното в ситуацията е, че победителят иска касиране. Тези, които организираха изборите по същество, искат касиране на изборите. Защо? Защото не Ви излиза сметката.
ГЕРБ не иска властта, за да решава проблемите, а за да замита и заличава следите от безобразията в управлението (шум и реплики от ГЕРБ), защото очевиден е стремежът да се постигне дестабилизиране на страната. За какво говорим? За последните два-три месеца безработицата нарасна от 12 на 14%, и Вие искате още три месеца нестабилност, неработеща икономика, липса на доверие, липса на легитимни институции, Парламент, който да се захване с реалните задачи на хората и на обществото.
Сигурно и вътре, и навън всички се учудват как така партията с най-голямо представителство в Парламента е в положението, че никой не иска да разговаря с нея. Нещата са много ясно обясними, защото изборът е прост – държавата или една партия. Изборът е между волята на една партия за власт, за своя интерес и крещящата нужда за възстановяване на държавността в нашата република. Изборът е между партията държава, между политическия, а оттам и икономически монопол, които неизбежно създават корупция и бедност и ни отдалечават от европейското начало и търсенето на съгласие, отърсване от задкулисието, което беше основа на досегашното управление, и култа на силата и на репресията. Това не е европейска демократична държава, това трябва да се промени.
Има остра необходимост в обществото от възраждане на всички тези идеали, заради които започнаха промените преди 23 години за свобода, за върховенство на закона, за социална пазарна икономика, за работеща държава за общото благо. Затова толкова различни партии – три различни партии, които са и идейно несъвместими, заявяват, че няма как да подкрепят кабинет на ГЕРБ и не желаят да водят разговори с управляващите досега, защото няма как оздравяването и лекуването и на държавата, и обществото да се прави заедно с тези, които доведоха всички деформации на прехода до техния абсурд и до тяхната крайност.
Нито един от проблемите, заради които хората излязоха преди месеци на улиците, за съжаление не е решен, но две трети от българите гласуваха за промяна, отхвърлиха статуквото, което доминираше, газеше, разпореждаше близо четири години безапелационно и нямаше никакъв диалог – нито с опозиция, нито с гражданско общество, нито с протестиращи.
Всъщност, ако говорим за победа, може да се говори за победа на здравия разум и на свободата. Тя не е пълна и не е довършена, но резултатите от изборите дават шанс здравият разум, истината, почтеността да започнат да отвоюват терени от модела, който беше наложен и който е порочен. Доверието в Парламента, в тази институция, беше докарано от предишния мандат до 6%. (Шум и реплики от ГЕРБ.) Ние стартираме от нулата, никой не вярва в тази институция. Питам защо? Ами, кой се учудва, че след като правителството не си правеше усилието да отстоява дори бюджета…
РЕПЛИКА ОТ ГЕРБ: Времето.
Сергей Станишев: … някой ще уважава Парламента.
РЕПЛИКА ОТ ГЕРБ: Изтече времето! (Шум и реплики от ГЕРБ.)
Сергей Станишев: Ясно е, че днес имаме няколко спешни и остри задачи.
Първо, възстановяване на държавността, защото държавата трябва да се грижи за общото благо. Това е отвъд ляво, от дясно, от патриотично или някакво друго деление. Това е фундаментът, който трябва да изграждаме наново, и задачите са: сигурност, справедливост, върховенство на закона, поддържане на всички жизнени инфраструктури на страната.
Второ, икономиката – тя се нуждае от спешно оздравяване и спасяване, поставена е на изкуствено дишане, хората са в мизерия, а фирмите не работят. Трябва да се възстанови ролята на държавата в икономическия процес. (Шум и реплики от ГЕРБ.) Повече отгоре и освобождаване на малкия и средния бизнес от оковите на бюрокрацията и рекета.
И най-вече, този Парламент има мисията да започне бавно, упорито, с огромен труд и усилия да възстановява доверието на хората, да преодолява гигантската пропаст между институции и хора, между партии и граждани. Това е гигантска задача, но нея трябва да я свършим, защото всички общи положения – за макроикономическа стабилност (шум и реплики от ГЕРБ) и други неща нямат никакъв смисъл, ако един нормален българин трябва да избира дали да си плати сметката за ток, или да купи хляб и облекло за своето дете и лекарства за родителите.
Затова ангажиментите, за които ние ще се борим с тази подкрепа, която получихме от 944 хиляди български граждани, тя е безценна за нас и ще реализираме в максимална степен нашите ангажименти, които поехме пред Вас. Няма да е лесно, но няма да спрем да работим за реализацията на тези ангажименти, за промяна – дълбока, радикална, в рамките на тези възможности и това доверие, което сте ни дали, защото трябва да възстановяваме и чувството за общност в нашата страна.
Още Аристотел е казал, че извън общността човек може да е единствено звяр или Бог. Богът беше развенчан. (Шум и реплики от ГЕРБ.) Не онзи горе, а този, който се представяше за такъв или полубог четири години. (Ръкопляскания от КБ и ДПС. Смях в ГЕРБ. Силен шум и реплики.)
Всички трябва да бъдем част от едно общество. Да разберем и възстановим солидарността в нашето общество, чувството за справедливост, защото страната е в тежка и цялостна криза. Тя не е само политическа, икономическа, финансова, социална, тя е и на духовността. Беше възвеличан култът на силата, култът, бих казал, на политическата чалга. Трябва да се върнем към нормалността, към почтеността, към предсказуемото, именно затова ние ще работим и ще търсим подкрепа и в Парламента, и извън Парламента…
ИСКРА ФИДОСОВА: Времето!
Сергей Станишев: … за програмно правителство, което действително ще се захване с всички спешни и по-дългосрочни задачи пред България. (Шум и реплики от ГЕРБ.)
Всеки трябва да поеме своя кръст за реализацията на спасителен план с ясни мерки за първото полугодие, с план за следващия бюджетен период за следващата година и с ясна визия за възраждане на държавност, развитие и справедливост за България. За това ще работят всички народни представители от Коалиция за България, в диалог с всички останали, с българското общество.
Благодаря Ви за вниманието! На добър път! (Ръкопляскания от КБ и ДПС.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ Стефан Данаилов: Давам думата на господин Лютви Местан за слово от името на парламентарно представената партия Движение за права и свободи.
Лютви Местан (ДПС): Благодаря, господин председател на първото заседание на Четиридесет и второто Народно събрание.
Уважаеми господин Президент, Ваше светейшество! Обръщам се с почитание с надеждата, че занапред няма да съм единствен, и към ръководителите на останалите деноминации в България! Уважаеми господин премиер, уважаеми госпожи и господа министри, Ваши превъзходителства, уважаеми синдикални лидери и социални партньори, уважаеми представители на гражданските сдружения, уважаеми колеги!
Беше ми дадена думата като за слово, но днешният ден сякаш не е много за тържествени слова. Има нещо твърде различно в акустиката на пленарната зала в сравнение с юли 2009 г. Няма я еуфорията на победителите, няма ги погледите отвисоко. Те са разположени в тривиалността на депутатския статут, в което няма нищо лошо. Избирам тривиалното пред месианското, защото няма по-голям риск за българската демокрация от месианските нагласи. Днес е началото на първия парламент, в който няма да доминира Месията. Това е качествената промяна.
Всички днес, на първо място, дължим правилен прочит на вота на суверена. Суверенът отрече модела „Борисов-Цветанов”. Суверенът гласува против модела ГЕРБ.
Коректността ме задължава да кажа, че отреченият еднопартиен модел на властта на ГЕРБ не доведе до овластяването на друг единичен партиен субект, тоест избирателят свали от власт ГЕРБ, но не качи нито една отделна партия на власт. Това е най-точният прочит на вота, което означава, че ни постави трудната задача да реализираме алтернатива на еднопартийното управление.
Изборите на 12 май бяха преди всичко за демокрацията и държавността. Има победител на тези избори. Победителят на тези избори е политическата нормалност, демокрацията и шансът да възстановим дискредитираното усещане за държавност. Затова гражданите гласуваха за ново парламентарно мнозинство, което поставя в малцинство ГЕРБ и парапартийния модел „Борисов-Цветанов”. Вотът отреди България да има нов модел на управление – не еднопартийно, а с приоритети в името на националния интерес, по-широки от чиито и да са партийни идеологеми, тоест Четиридесет и вторият парламент е рубиконът на партийната егоцентричност, която трябва да отстъпи на експертно-политическото като нов управленски концепт.
Така ДПС разбира конституираното от изборните резултати 4-партийно Народно събрание на Република България и съответно своето място в него. Границата между политическите сили и парламента не се разполага по оста на паритета. Границата се разполага между ГЕРБ, която е в изолация, и останалите партии, които са призвани да бъдат продуценти на управлението на държавата след падането на ГЕРБ от власт. Защото ексцесиите на предизборната кампания произтичаха от антидържавническите подслушвания пряко от закона, амбициите за сметка на закона, посегателството срещу съдебната власт, опорочаването на изборния процес със собствен брой бюлетини, поне 350 хиляди на склад и разположение според ГЕРБ.
Движението за права и свободи успя с достойнство на тези избори. В Четиридесет и второто Народно събрание встъпваме със самочувствието на партия, която преодоля намесата и бруталността на държавния апарат и на режисираните от него центробежни течения. ДПС постигна резултат, който категорично доказа националния и европейския ценностен авторитет на партия, разположила етническия произход и религиозното различие единствено в парадигмата на човешките права и гражданските свободи и ни на йота отвъд тях и извън това. Тридесет и шестте народни представители от ДПС и мандатното ни присъствие в трите софийски градски района, във Видин, Враца и Габрово свидетелстват по своему за това.
Подчертавам нарочно и непоколебимо този факт заради онези, които водят отдавна износена полемика с ДПС с неполитическа и нецивилизована реторика, където извеждат етноса и религията в орбитата на заплахата и/или едва ли не на подменената политичност. Подобно кресчендо е знак за отсъствие по същество на политики сред отрицателите на Движението за права и свободи. Нашата политическа биография се гради в името на държавността и европейския суверенитет на България.
Уважаеми госпожи и господа! Днес Четиридесет и второто Народно събрание има задача да изведе България от злополучията на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, за да пристъпи държавата отново и по същество към правилата на Европейския съюз за политика, изход от кризата, стратегически приоритети, инвестиции в ключови социални сфери, икономика на знанието, конкурентноспособност в глобалното пространство.
Първата стъпка е съставянето на кабинет. ДПС е за кабинет на експертно-политическото начало, чиито прототип е политическата отговорност на парламентарните сили – алтернатива на ГЕРБ.
Уважаеми господин Президент, нека бъдем коректни пред суверена. В рамките на Четиридесет и второто Народно събрание не е възможно да се състави легитимен кабинет на провалилата се Партия ГЕРБ. Парламентарните сили заявиха категорична позиция, че няма да подкрепят предложен от Бойко Борисов кабинет на Република България, излъчен от Четиридесет и второто Народно събрание.
Аз задавам високо въпроса: ако е вярна политическата Ви теза, че българският национален интерес предполага бързо съставяне на стабилно правителство, и след като е ясно, че опитът на Борисов и на ГЕРБ ще е неуспешен, аз питам – има ли нужда от 7-дневен проучвателен мандат (шум и реплики в ГЕРБ) за уж първата политическа сила?!
Бойко Борисов (ГЕРБ, от място): Първата! Какво „уж”?!
Лютви Местан: Конституцията казва не „7 дни”, а „до 7 дни”. Така както след оставката на кабинета за една секунда получихме и върнахме мандата, след като е ясно, че нямате абсолютно никакъв шанс, защо ще задържите мандата 7 дни? Какво ще проучвате? Всичко, което има да се проучи, се заявява от тази висока трибуна. Господин Станишев каза, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. Аз, председателят на ДПС, заявявам, че няма да подкрепя кабинет на ГЕРБ. Остава да чуем господин Сидеров. Ако и той каже, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, защо са Ви тези 7 дни?! За да купувате депутати или за да будите социално недоволство?! (Ръкопляскания от КБ и ДПС.)
Уважаеми госпожи и господа, затова заявих, че на нито един български политик, на нито един лидер на политическа сила не му отива да се държи като късния Кадафи и да демонстрира авторитарни рефлекси.
Има теза, че последният пристан на всяко тоталитарно управление е социалният конфликт. Предлагам да бъдем отговорни пред вота на българските граждани и на базата на коректния прочит на волята на народа да положим усилия за успешно реализиране на втория проучвателен мандат. Алтернативата е още едни избори, което ще бъде престъпно и за бизнеса, и за всички социални системи на изнемощялата ни Родина.
С призив за повече отговорност желая „На добър път на Четиридесет и второто Народно събрание!” Благодаря. (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ Стефан Данаилов: Давам думата на господин Волен Сидеров за слово от името на парламентарно представената Партия „Атака”.
Волен Сидеров (Атака): Дами и господа народни представители, журналисти, гости! От тази трибуна през 2005 г. казах, че българският национализъм е незаобиколим фактор в политиката. Прав ли бях? Има ли някой от 2005 г.? Прав бях!
Предупреждавам и съветвам още в началото на словото си ръководството на ГЕРБ да не спекулира с никакви тройни коалиции, защото ще се сблъска с твърдия отпор на „Атака”. Тепърва ще опознаете страданието. (Ръкопляскания от „Атака”.) Престанете с глупостите, спекулациите и интригите си! Достатъчно ги правихте по време на Вашето управление! Достатъчно купувахте депутати, достатъчно мамихте, крадохте и рекетирахте българския народ и бизнес! (Ръкопляскания от „Атака”.)
За мен, тази част от залата тук – цялата, заедно с тези хора от, така наречения „служебен кабинет” начело с лицето Райков са оттук нататък обекти на прокуратурата и следствието – нищо повече! (Ръкопляскания от „Атака”.)
Преди три месеца хората излязоха на площадите и събориха корумпираното и некадърно управление на ГЕРБ. Казаха: „Долу!” ГЕРБ абдикира. „Великото” ръководство на ГЕРБ, което много се тупаше в гърдите, избяга от отговорност, а сега говори за отговорност.
Аз – господин Сидеров, винаги съм заставал с лицето си, когато правя нещо, не съм се крил като Вас, когато купувахте депутати чрез Вашите пионки тук, в залата. Винаги съм заставал с лицето си пред хората, пред народа, пред пленарната зала и съм защитавал идеите си, както умея. Аз умея, знаете. Така че престанете със спекулациите! Престанете с интригите си и си дайте ясно съзнание, къде сте, какво сте, какво направихте, за какво ще отговаряте.
Народът е много мъдър за разлика от някой псевдо политици, псевдо патриоти, които нарекоха избирателите лумпени и прости хора, защото не са ги избрали в Парламента. От тази трибуна аз казвам, че българският народ е много мъдър! Той не даде властта нито на ГЕРБ, нито на БСП. Той постави „Атака” като свой коректив, като своите очи и уши. Ние ще бъдем този коректив, ние ще бъдем Вашият кошмар, не само Вашият, защото Вие крадохте и сега ще отговаряте, и Вашият – от тази страна (посочва групата на БСП и ДПС), защото сега вече виждам съглашателството. Преди малко Борисов каза, че ще подкрепя Орешарски, а говори за съглашения. Кой ще подкрепя Орешарски? Борисов! Аз не съм казал, че ще подкрепям нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников. Аз няма да подкрепям фигури. Няма да подкрепям силуети, няма да подкрепям харизми. Ще подкрепям само действия в интерес на българския народ. Така пише в клетвата, която преди малко всички Вие произнесохте. Нали я произнесохте тази клетва?! Или тя не значи нищо за Вас.
Интересите на българския народ. Колко пъти Ви казах от трибуната тук: следвайте интереса на българския народ, иначе ще паднете и ще боли. Не, хилихте се точно както сега. Все още се хилите самодоволно.
Колко пъти Ви казах: работете за доходите на българския народ, работете да изгоните монополите, изгонете чуждите фирми, които изнасят златото на България и печелят милиарди. Не, Вие се хилихте самодоволно и смятахте, че сте вечни и непоклатими. Сега усмивките Ви лека-полека ще замръзват, особено когато ще пишете показания за Вашите деяния по време на управлението си. (Ръкопляскания от „Атака”.) Но, веднага казвам едно голямо „но” и съобщавам на всички, и на журналистите казвам много ясно, за да няма никакви спекулации: „Атака” няма да подкрепи никакво правителство в този състав на този Парламент. Казвам го ясно, повтарям го, ще го потретя, и ще го повтарям десетки пъти – колкото пъти е нужно, за да прекратят всякакви спекулации всички спекуланти.
Ние не можем да имаме нищо общо с ДПС, която за нас продължава да бъде антиконституционна партия. С ДПС работеше ГЕРБ през цялото време. (Възгласи от ГЕРБ.) Не пипна нито един управник на ДПС по време на своя мандат, нито един министър на ДПС не беше разследван и не отиде в затвора. Нито един от управниците, които вършееха по лесничейства и така нататък, нито пък някой от БСП от предишни правителства и по-предишни правителства. Всички те получиха политически чадър, както получиха политически чадър всички, които се опитваха да смачкват „Атака” през тези години. Защото през цялото това време – четиригодишният мандат, ГЕРБ отвътре разбиваше групата на „Атака”, купуваше депутати, крадеше ни и поощряваше отвън други врагове да работят срещу нас. Това обаче не успя.
Този план се провали, защото през 2005 г. Георги Първанов съобщи в чужд вестник, че ще унищожи „Атака”. През 2006 г. пък Борисов даде обещание в Американското посолство, че ще унищожи „Атака”.
Много сте унищожителите на „Атака”, но сте некадърни. Не Ви стигат силите, не Ви стигат уменията, не Ви стига мъжество и се провалихте.
Затова народът ясно каза: „Атака” ще бъде в Парламента и ще следи за всичко, което става в правителството и в Парламента. Ще бъде контрол, ще бъде гарант на тези хора, които излязоха – унизените и оскърбените, ние сме техните представители в Българския парламент и ще браним техния интерес. Няма да защитаваме лобистки кръгове, както правеше ГЕРБ, няма да защитаваме олигархични кръгове, нито пък интересите на чужди държави, както правиха всички други тук присъстващи партии в Парламента с изключение на „Атака”. Ние сме изключението и ще останем изключение в българската политика. Не сме създадени в щабове на генерали, ченгета и посланици. Ние сме създадени от желанието на българския народ и сме автентичната партия, единствената в този Парламент. Ще бъдем такава докрай – всички Вие ще се уверите, че ще бъдем такава докрай и ще пресечем долните спекулации, които сега вървят, че сме се спогодили с някого. Не, не се спогаждаме с никого, освен с интереса на народа.
Какво предлагаме? Готови сме вече с промени в Енергийния закон, защото хората, които излязоха на протести, искаха цените на тока да паднат. Къде са монополите? Те са пак тук и пак ни ограбват. Защо не ги махна ГЕРБ? Защото не посмя, а може би защото получаваха рушвети от тях. Защо не ги махнаха другите правителства преди това? Не знам, нека да отговарят.
Ние сме за изгонване веднага на чуждите монополи от България. Този, който е на власт – изпълнителната власт, защото ние имаме 7,33%, когато имаме 37%, ще сложа плана „Сидеров” и ще кажа: работим точка по точка по него. Сега ще Ви гледам на Вас сеира и ще бъда контрол и гарант, че няма да изкривите нещо по пътя на интересите – лични, партийни и олигархични. Това ще бъде „Атака”. Гарантирам Ви го и ясно Ви го казвам.
Трябва веднага да се направят няколко много важни неща – да се свалят сметките за тока. Имаме тези предложения. Този, който ще бъде премиер и министър-председател и кабинет, ние няма да го подкрепим. Няма да гласуваме и за председател сега, който бъде предложен от ГЕРБ, БСП и ДПС. Няма да предлагаме и заместник председател – ние не сме за постове в Народното събрание. Не искаме заместник-председател, избирайте си го, имате си достатъчно гласове, народът Ви даде достатъчно мандати – споразумявайте се помежду си, правете какво трябва да правите в интерес на народа. Посипете си главата с пепел, покайте се за това, което правихте и си влезте в ролите на народни представители. Направете полезните за България неща, всички ще Ви ръкопляскат и „Атака” ще каже: „Да, правилно”. Ако не ги правите обаче, „Атака” първа ще каже – долу, оставка, протести, избори! Първи ще изляза навън и ще поведа протести, ако следващото правителство, което и да е то – пак повтарям, ние няма да подкрепим нито едно предложение за председател на Парламента откъдето и да идва то. Няма да предлагаме заместник-председатели в това ръководство на този Парламент. Няма да подкрепим нито един министър председател и кабинет от когото и да е предложен той. Ние ще гледаме какво ще прави този, който ще получи вот, който ще състави кабинет и който тръгне да управлява.
Ще искаме, ще настояваме и ще се борим с корупцията. Аз държа да работим с корупцията така, както досега не се е работило. Ще излязат наяве всички далавери, правени от предишни правителства, начело със служебния кабинет, който направи вече няколко сделки. И там има хора за следствие - кабинетът на ГЕРБ, предишното тройно управление и по-предишното, и по-предишното. Както виждате, мъдрият, балансиран и много справедлив български народ не допусна в Парламента тези, които колонизираха България през 1997 – Костовци, сини и други там разновидности. Не ги допусна, каквито и усилия да правеха те, каквито и хватки да правеха, каквито споразумения да правиха и да се споразумяваха с ГЕРБ. Те не успяха да влязат, защото българският народ вече осъзна, че ние живеем в колониално робство, както пише на корицата на Плана „Сидеров”, и че това колониално робство може да бъде премахнато с решителни действия, които са: изгонване на чуждите монополи; връщане на златодобива в български ръце; връщане на печелившите сектори в български ръце, защото само за 2011 г. бедните, обедняващите, мизерстващите българи са оставили в касите на чужди вериги – монополистки, 28 млрд. български левчета. Двадесет и осем милиарда, дами и господа, а целия републикански бюджет за същата тази година беше 18 милиарда.
За какво говорим тук? – За европейски ценности, за „2020” и други такива дъвки? Престанете с дъвките, слезте на земята и вижте какво е положението. Положението е трагично!
Ако не се направят решителни мерки, ако не се повдигнат доходите на хората и то на най-ниско платените – аз не знам, тук сред гостите сигурно има дипломати, има представители на богати държави, които ограбват и колонизират България. Искам да им кажа на тях, че в България има 583 хил. пенсионери, които живеят с минимална пенсия от 145 лв., дами и господа превъзходителства. Сто четиридесет и пет лева на месец! Това са 73 евро. Запишете си го някъде и си запишете отдолу: „ На месец!”, не на ден. На месец! Предайте на Вашите правителства, че в България повече от половин милион души живеят така. Заинтересувайте се най-после от това как живее народът в България! Недейте да идвате тук с надути бузи и да ни обяснявате как се прави демокрация – от Брюксел. Елате да видите как живее българският народ! Елате да видите как живеят инвалиди, които не могат да си купят лекарства и не могат да си вземат асистент! Елате да видите как живеят два милиона и половина пенсионери, които са работили цял живот за България и тогава ни учете на демокрация!
През всички тези 23 години Вие, представителите на Европейския съюз, не казахте една дума за корупцията в България, за ограбването, за приватизацията, за колонизирането на държавата, която ни превърна в страна не от третия, не от четвъртия, а от петия свят, защото в момента нашите доходи са по-ниски от доходите на редица африкански държави. Нищо не казахте по този въпрос, само припявахте едно и също: „Реформите, реформите, реформите!”. Кои реформи? Които ни загробиха, които ни превърнаха в най-бедната и най-нещастна държава в Европа? На тези реформи ние от „Атака”, българските националисти, казваме: „Не на тези реформи! Ние искаме приватизацията да се разгледа от начало докрай и искаме концесионните сделки да се разгледат от начало докрай и да бъдат прекратени тези, които ограбват по няколко милиарда на година от нашите златни находища!” Това го знаете всички, не си правете оглушки.
Десетки пъти го казвах от тази трибуна. Десетки пъти казвах: „Борисов, прекратете тази концесия!” – мълчание. Защо? Защо допуснахте да ни ограбват? Защо допуснахте през всички тези години и другите правителства, които бяхте, България да затъва, да затъва, да затъва и сега ще започваме отново? Сега ще се прераждаме. Някои хора не могат да дишат вече, те не могат да мърдат. Те не вярват в нищо – ни в Господа, ни в дявола. Вие разбирате ли, че вече имаме народ, който не вярва в нищо? Той е потънал и гледа като безпомощно дете, и чака някой да му подаде ръка.
Ние пак си говорим тук за велики и велики идеали и принципи, и за програми „2020”, и за евроатлантически принципи. Не, има едни принципи и те са: „Да работим за народа си”. Ако не почнете да вдигате доходите веднага, ще получите отново омерзението на българския народ и ще има не само избори, ще има протести, може да има и гражданска война. Казвам Ви го със загриженост, защото не го искам, но може да стане, ако не се хванем в ръце.
„Атака” ще подкрепи всяко усилие българският народ да живее по-добре – казвам го ясно и категорично. Това не е съглашение с никого. „Атака” ще бъде против всяко действие, което е против интереса на българския народ, с всичко, свързано с повдигане на доходите, с референдумите.
Хайде да Ви видя! Гласувайте сега! Ще внесем да се инициира референдум с 50 хил. гласа. Гласувайте, подкрепете го да Ви видя! Хайде, големите политици, където си играхте на политика толкова години! Подкрепете това - народът да бъде контрол, с 50 хил. гласа да се инициира референдум и неговото решение да бъде задължително! Не това с този закон сега – с 500 хил. гласа. Както е в Швейцария. Хайде подкрепете го да Ви видя! Не ми излизайте с някакви обяснения, че не знам си какво не може да стане. Направете го това!
Хайде гласувайте минималната заплата да стане 1000 лв.!
Знаете ли какво Ви предлагам? Сега Ви предлагам официално тук, на временното ръководство на Народното събрание, заплатите на народните представители да бъдат колкото е минималната заплата в България (ръкопляскания от „Атака”), за да може Вие самите да искате да я вдигнете на 1000 лв. тогава, а не да ми се смеете арогантно тук, Вие, милионерите, и да викате: „А, това не може да стане!”. Може да стане! Може, може!
Настоявам също така да се започне работа за вдигане на пенсиите, поне най-ниските – веднага, и постепенно пенсиите да стигнат до това, което трябва да бъде – европейското равнище. Веднага да се почне работа по това. Нищо друго не е по-важно. Нищо друго не е по-важно!
Сметките за тока могат да паднат веднага с поправката, която сега предлагаме. Хайде да Ви видя всички сега, които се изказахте, че трябва да работим градивно! Хайде, работете градивно! Ето Ви предложението – поправка в Закона за енергетиката, веднага да паднат сметките!
Предлагам още нещо – за партийните субсидии – или да бъдат премахнати, или да бъдат драстично намалени, а тези партии, които не влизат в Парламента, да не получават изобщо субсидии. Защото в момента на тях им се пада да вземат 48 милиона, а майките не получиха добавките си, защото нямаше 30 милиона. Великото правителство на ГЕРБ не можа да намери 30 милиона, за да ги даде на майките. Ето, веднага казвам откъде – 48 милиона от партиите, които съществуват само за това да вземат субсидия. Иначе те много знаят да плюят срещу партийните субсидии, но сега с потни ръчички броят банкноти. (Ръкопляскания от „Атака”.)
Нека да паднат субсидиите и депутатската заплата да бъде колкото една минимална заплата. Хайде да Ви видя! Хайде да Ви видя! (Ръкопляскания от „Атака”.)
Смейте се, викайте, свиркайте! Защо, не искате ли? Добре, хайде да покажете на хората, че можете като тях, че може да живеете колкото с тяхната минимална заплата и тогава, когато внеса предложението си в Комисията по социална политика, както го внесох миналия Парламент и всички партии го отхвърлиха, освен „Атака”, минималната заплата да се вдигне, защо го отхвърлихте? Обяснете на народа! Не ми разтягайте локуми от тази трибуна! Обяснете защо отхвърляхте нашите предложения? Защо отхвърляхте да има референдуми, да може да има народовластие, да има по-високи доходи, да се върне златото в български ръце, да започне да работи българска икономика, да не сме само колониална държава? Защо отхвърляте това? За това ще отговаряте следващите дни и седмици, а аз ще бъда този, който ще задавам въпроси и ще търся сметка. От тук нататък Вие трябва само да отговаряте за това, което сте вършили. А тези, които ще управляват, да си правят сметката, че а са стъпили накриво, ги чака народния гняв.
Това е всичко, което имам да Ви кажа за днес. Ще имам и други възможности, вероятно ще се видим, ако не се разтури веднага Парламента.
Желая Ви здраве и покаяние! Да живее България! (Народните представители от „Атака” стават прави и ръкопляскат.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ Стефан Данаилов: Заповядайте, господин Местан.
Лютви Местан (ДПС): Благодаря, уважаеми господин председател! Това е първото заседание на Четиридесет и второто Народно събрание. Вземам думата за процедура по начина на водене, за да отправя една гореща молба и към Вас, господин председател, и към този председател, когото след малко ще изберем.
От тази трибуна всеки има право на своите емоционални изстъпления, но никой няма право да нарича българската партия ДПС противоконституционна. Има решение на Конституционния съд, господин Сидеров. Ще Ви моля занапред да се въздържате от подобни оценки, защото те са обидни за близо половин милион избиратели на тази партия. Благодаря Ви. (Ръкопляскания.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ Стефан Данаилов: Загряхме. (Шум и реплики.)
Колеги, както гледам, ще стане много интересно, защото телевизиите Ви гледат. Да не приспим хората така. Казах Ви какво ни чака, ако не си свършим работата. Разбира се, извинете, че правя коментар, но няма как. Наблюдавайки Ви тук, знаете ли колко симпатични лица имате!? Всеки един от вас излъчва добрина.
Приятели, не знам какво Ви става като стъпите на тази трибуна!? Какво Ви става? Наистина, чухте ли сутринта като идвахме един с микрофон какво ни викаше? – Че сме попаднали тук недостойни, лъжци... Това не Ви ли обижда? Мен ме обижда. Сериозно Ви казвам.
Дайте да докажем на българския народ, на всички, които ни наблюдават, че ние сме хора с разум, умни, талантливи и с добри сърца. Дайте да го направим, умолявам Ви! (Ръкопляскания.)
Съгласно изискванията на Конституцията предстои избор на председател на Четиридесет и второто Народно събрание. Раздаден Ви е проектът за решение за процедурни правила за избор на председател.
Ще помоля от името на вносителите да ни бъде представен. Кой от вносителите ще го представи? Господин Ангел Найденов.
Заповядайте, господин Найденов.
Ангел Найденов (КБ): Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители, уважаеми господин премиер, дами и господа министри, уважаеми гости, Ваши Превъзходителства!
Първо, позволете ми и аз да се присъединя към поздравленията за избора на всеки един от народните представители и да пожелая успешен мандат и работа, съобразно законите и интересите на българските избиратели.
Представям Ви Проект за решение за приемане на Процедурни правила за избиране на председател на Четиридесет и второто Народно събрание. Проектът беше разгледан в рамките на разговорите между представителите на четирите парламентарни групи и видно от подписите, положени под Проекта за решение, има съгласието на представителите.
„РЕШЕНИЕ
за приемане на Процедурни правила за избиране на председател на Четиридесет и второто Народно събрание.
Народното събрание на основание чл. 76, ал. 3 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
РЕШИ:
Приема Процедурни правила за избиране на председател на Четиридесет и второто Народно събрание, както следва:
1. Кандидатури за председател на Народното събрание могат да бъдат издигани от парламентарно представените партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 12 май 2013 г., и от народни представители.
2. Гласуването е явно и по азбучен ред на предложените кандидатури. То се извършва чрез компютъризираната система за гласуване.
3. Избран е кандидатът, получил повечето от гласовете на присъстващите народни представители, но не по-малко от половината плюс един.
Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство, се произвежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове.
Избран е кандидатът, получил повече гласове.”
Уважаеми дами и господа народни представители, това са Процедурните правила, прилагани и в предишни народни събрания при избор на председател на Народното събрание. Моля тези Процедурни правила да бъдат подкрепени.
Господин председател, можете да подложите Проекта за решение на гласуване.
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ Стефан Данаилов: Преди да го подложа на гласуване, ще се обърна към народните представители. Някой може да изкаже свое мнение и становище по така предложения документ.
Благодаря Ви, уважаеми колеги, ако няма, предлагам да преминем към гласуване на документа, който току-що Ви беше представен от господин Ангел Найденов.
Гласували 215 народни представители: за 215, против и въздържали се няма.
Много хубаво – 215 гласа „за”. Този документ се приема единодушно.
Сега ще преминем към предложенията за бъдещ председател на Народното събрание.
Давам думата на парламентарно представената партия ГЕРБ да направи своето предложение за кандидат за председател на Четиридесет и второто Народно събрание.
Бойко Борисов (ГЕРБ): Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители!
Сигурно след малко ще имам обяснение защо има толкова депутати, които не са се регистрирали, а се заклеха. Сигурно след малко ще си дадем обяснение и за това – то прави впечатление.
Но нашето предложение за председател на Четиридесет и второто Народно събрание е госпожа Цецка Цачева – досегашен председател, юрист, доказан човек. (Ръкопляскания от ГЕРБ.) Това е нашето предложение. Благодаря.
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ Стефан Данаилов: Благодаря.
От Парламентарната група на Коалиция за България своето предложение за кандидат за председател на Четиридесет и второто Народно събрание ще направи господин Станишев.
Сергей Станишев (КБ): Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми дами и господа министри, господин Президент, уважаеми гости!
Днес се нуждаем от възраждане на парламентаризма в България. Парламентаризмът в продължение на близо четири години беше погазван, беше унижаван съзнателно. Беше налаган едноличен модел на властта, в който Българският парламент в парламентарна Република се превърна в една притурка на изпълнителната власт и на едноличната воля.
При избора на кандидат за председател на Народното събрание Парламентарната група на Коалиция за България се мотивира и води именно от тази нужда да започнем бавно и мъчително възстановяване на доверието в Българския парламент, за да можем... (Шум и реплики от Парламентарната група на ГЕРБ.)
Уважаеми господин председател, ще помолите за малко тишина – представям мотивите за кандидатурата.
Необходима е промяна в работата на Българския парламент, на модела на отношение с гражданското общество. Затова ние се ангажираме със създаване на форум „Отговорен Парламент”, където ще се води дискусията с представителите на гражданското общество. Затова ще настояваме в новия правилник да се преструктурира работата на Народното събрание, така че да може да има много по-силен обществен контрол върху дейността на народните представители.
Именно с оглед на всички тези цели, нужди, които са крещящи, които са очаквани от хората, предлагам за председател на Народното събрание кандидатурата на господин Михаил Миков – народен представител от Коалиция за България.
Той е един от парламентаристите, за който Народното събрание не е просто работно място, той е парламентарист по душа. Убеден съм, че като председател на Парламента той ще гарантира контрол и взискателност от страна на Народното събрание към изпълнителната власт, ще реализира един ефективен диалог. Най-сетне Министерският съвет ще идва в българския Парламент и ще говори пред българските граждани и народните представители какво и защо върши, ще има периодична отчетност в дейността на Министерския съвет. Министрите ще идват да защитават законопроектите на Министерския съвет, а няма да пращат, както беше, чиновници да унижават българския Парламент и ще се води реален диалог. От това има нужда – възстановяване на диалога, съгласие, нормалността и институциите. Това е част от мисия за възраждането на българската държавност. И господин Миков е доказал тези свои позиции със своето поведение като парламентарист в поредица от народни събрания – и на власт, и в опозиция, с принципна и последователна позиция, която е отстоявал.
Освен всичко останало той е един от сериозните, най-авторитетни юристи в Народното събрание. Завършил е Софийският университет „Климент Охридски” – право, старши асистент е по наказателно право и единствено политическото му развитие е причината той днес да не бъде професор, по мое скромно мнение. Инициирал е поредица конституционни промени в българския Парламент за ограничаването на имунитета на народните представители през 2006 г., за ограничаване имунитета на съдиите, прокурорите, следователите, за въвеждане на институцията на омбудсман, за създаване на Инспектората към Висшия съдебен съвет като орган, който контролира, за отчетност на висшите органи на съдебната власт и поредица други мотиви бих могъл да изтъкна.
Затова призовавам народните представители да подкрепят кандидатурата на господин Миков. Убеден съм, че ще имаме достоен, авторитетен, диалогичен и принципен председател на Народното събрание, ако такава е волята на Народното събрание. (Ръкопляскания от КБ и ДПС.)
ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ Стефан Данаилов: Има ли други предложения за председател на Народното събрание, колеги? Не виждам. Сега ще дам думата на народните представители за дебати по тези две предложения.
Няма да има дебати. Чудесно!
Прекратявам дебатите. (Оживление.)
Уважаеми дами и господа, предлагам Ви да гласуваме за направените предложения по азбучен ред на имената, съгласно приетите процедурни правила. Само не сте ни казали – на фамилните, или на малките? (Шум и реплики в залата. Възгласи: „На малките...”)
Де да Ви знам, аз уважавам фамилното си име повече. (Шум и реплики. Оживление.)
По малките.
Първо, предлагам да гласуваме за кандидатурата на народния представител Михаил Миков. (Реплика от народния представител Искра Фидосова.)
Ако обичате резултатите.
Гласували 215 народни представители: за 118, против 97, въздържали се няма. (Ръкопляскания от КБ и ДПС.)
Чудесно! Обаче по правилата, които приехме така радушно… (Силен шум и реплики. Възгласи: „По групи!”)
Добре, по групи. (Шум и реплики в залата.)
Ориентирате се, нали, колеги? Чудесно.
Сега ще преминем към гласуването на предложението за госпожа Цачева. (Силен шум и реплики в залата. Реплики от КБ.)
Кое решение? (Шум и реплики от КБ.) Моля, колеги отляво, не се обаждайте! (Силен шум и реплики в залата. Смях.)
Моля да гласуваме за второто предложение – за госпожа Цецка Цачева.
Гласували 214 народни представители: за 96, против 117, въздържал се 1. (Ръкопляскания от ГЕРБ. Шум и реплики.)
Моля, по групи. (Шум и реплики.)
След сериозна консултация се оказва, че сме избрали за председател на Народното събрание Михаил Миков от Коалиция за България, тъй като той има повече гласове. (Бурни ръкопляскания от КБ и ДПС. Всички стават и ръкопляскат.)
Уважаеми колеги, ако навремето бях учил право, сега щях да се кандидатирам за председател на Събранието – все пак трябва да има и малко шега в този живот.
Пожелавам от сърце на нашия нов председател на Народното събрание мъдрост, диалогичност, отговорност – това, което очаква българският народ. На добър час, да си жив и здрав да си свършиш работата! (Ръкопляскания.)
Михаил Миков (КБ): Благодаря.
Уважаеми господин Президент, уважаеми господин министър-председател, министри, уважаеми представители на Конституционния съд и висши магистрати, Ваше Светейшество и представители на религиозните вероизповедания, уважаеми представители на дипломатическия корпус, уважаеми председатели на Народното събрание, които сте в залата! Изправям се тук облечен с една изключително висока чест, в един изключително труден момент за България, в момент на изпитание за страната, за гражданите й и за институциите на България.
Четиридесет и второто Народно събрание се учреди след оспорвано политическо състезание, което със сигурност ще се отразява и на неговата работа, но при политическото състезание ние винаги трябва да даваме отговор какво очакват българските граждани от нас. Аз смятам, че всеки от 240-те народни представители си дава сметка, че имаме трудната задача да върнем достойнството на Народното събрание като основна институция в България – парламентарната Република България, че поради първенстващото и средищно място на Народното събрание в държавната система трябва да осигурим това място като терен на взаимодействие между различните власти, като образец и пример за преодоляване на напрежение, а не за създаване на напрежение, което често се случваше между изпълнителната и съдебната власт, между изпълнителната и законодателната власт. Пресен е примерът и споменът за това как бяха наричани народните представители. Ние – 240-те, не трябва да позволяваме никой да ни нарича така и с работата си да доказваме, че не го заслужаваме. Необходимо е да наложим ново отношение между законодателната и изпълнителната власт чрез парламентарния контрол, включително да се опитаме да изпълним онзи конституционен текст, който дава възможност за засилен надзор върху регулаторните органи, избрани частично или изцяло от Народното събрание, защото това, което очакват гражданите за антимонополното законодателство минава през стриктно прилагане на Конституцията.
Уважаеми народни представители, трябва да полагаме ежедневна грижа за преодоляване на едно наследство, което не е най-приятно в законодателството. Всеки от нас трябва да има своята тревога за многото обявени за противоконституционни закони, по които Четиридесет и второто Народно събрание ще плаща дълга на Четиридесет и първото, за преодоляване на последиците по законите и текстовете от закони, отменени от Конституционния съд като противоконституционни. Трябва да се опитаме екстензивната законодателна дейност с многото закони да се превърне в една по-добра законодателна дейност, която държи сметка за прилагането, макар че то е функция на изпълнителната и съдебната власт.
Уважаеми дами и господа народни представители, няма силна държава без разделение на властите и без взаимодействие. Няма силна държавна без законодателна, без изпълнителна и без съдебна власт и затова трябва да бъдем настойчиви в тяхното взаимодействие и взаимен контрол. Трябва да изведем на челно място духа на сътрудничество между държава, граждани, бизнес, между парламент и гражданско общество и трябва да се опитаме да възстановим Народното събрание като място, в което се разискват всички въпроси, свързани с пълноценното участие на България в Европейския съюз. Необходим е един ползотворен диалог с правителството за изработване на национално нужните позиции относно членството на България в Европейския съюз, така че всички сме длъжни да върнем темата за мястото на България в Съюза и за нейните интереси тук, на терена на Народното събрание.
Аз се надявам, че няма политическа фракция или народен представител, който да приема тезата за Европа на две скорости и всичко това ще бъде предмет на дискусия и работа в Народното събрание, за да отстоим интересите на българските граждани като граждани на Европейския съюз.
Уважаеми народни представители, никой няма илюзията, че ще бъде лесно да се работи в това Народно събрание. Аз мисля, че сме длъжници на българските граждани и по още един въпрос – парламентарния език, който все по-често се случва като лош пример за нашите деца. Ние трябва да се опитаме да върнем парламентарните дебати на полето на чистия български език, а не на модерния жаргон, който гледат и слушат в Народното събрание милиони български граждани.
Накрая, нека всеки от нас и аз лично ще се опитам, сядайки на този висок стол, да не говоря от името на стола, да не говоря от името на позицията. Нека всеки от нас да се опита да говори от свое име, независимо в какъв стол е седнал.
Надявам се, че ще опровергаем скептиците и Четиридесет и второто Народно събрание ще бъде необходимият на българските граждани парламент. Благодаря за доверието. (Ръкопляскания от КБ и ДПС. Председателят Михаил Миков заема председателското място.)

А сега, без много опит на това място, ще започнем със следващата точка:
ИЗБОР НА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
Внесено е Процедурно решение за избор на заместник-председатели на Четиридесет и второто Народно събрание. (Парламентарната група на „Атака” напуска залата.)
Моля някой от вносителите да представи проекта за решение. Госпожа Фидосова, господин Ангел Найденов, господин Шопов, господин Христо Бисеров – това са вносителите.
Заповядайте, господин Найденов.
Ангел Найденов (КБ): Благодаря Ви, господин председател.
Поздравления за Вашия избор и пожелание за мъдро и успешно ръководство на Четиридесет и второто Народно събрание.
Изчаках учтиво и други представители на вносителите да поискат думата. Нямам претенцията да бъда единствен вносител на проекта за решение, който е отново предмет на съгласие между представителите на различните парламентарни групи.
Предлагам Ви следния Проект за процедурни правила:
„РЕШЕНИЕ
за приемане на процедурни правила за избиране на заместник-председатели на Четиридесет и второто Народно събрание
Народното събрание на основание чл. 76, ал. 3 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
РЕШИ:
Приема процедурни правила за избиране на заместник-председатели на Четиридесет и второто Народно събрание, както следва:
1. Народното събрание избира четирима заместник-председатели – по един от всяка от парламентарно представените партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 12 май 2013 г.
2. Всяка от парламентарно представените партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в изборите на 12 май 2013 г., издига свой кандидат за заместник-председател на Народното събрание. Кандидатури могат да бъдат издигани и от народните представители.
3. Гласуването е явно и анблок. То се извършва чрез компютризираната система за гласуване.
4. Предложените кандидати за заместник-председатели са избрани, когато са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, господин Найденов, за поздравленията и за представянето на проекта за решение.
Уважаеми народни представители, имате думата за предложения по проекта.
Да разбирам, че няма такива. Тогава нищо не ни пречи да предложим Проекта за решение за приемане на процедурни правила за избор на заместник-председатели на Четиридесет и второто Народно събрание на гласуване.
Моля, който е съгласен с представения проект от господин Найденов, да гласува. (Реплики от ГЕРБ.)
Гласували 207 народни представители: за 207, против и въздържали се няма.
Много категоричен израз на волята да се приеме това решение – 207 гласа „за”.
Уважаеми представители на парламентарните групи, имате думата за предложения на кандидатурите.
Имате думата от ГЕРБ, като най-голямата политическа фракция в Четиридесет и второто Народно събрание.
Заповядайте, господин Цветанов.
Цветан Цветанов (ГЕРБ): Уважаеми господин председател, уважаеми господин министър-председател, господин вицепремиер и министри, уважаеми господин президент – извинявайте, че не се обърнах първо към Вас, и всички представители на всички отговорни институции в България, Ваши Превъзходителства! Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва в този сценарий по така направения избор за председател на българския Парламент. Вие видяхте каква беше позицията на Парламентарната група на „Атака”, но това, разбира се, беше задкулисната договорка и това ще е формулата за съвместно управление, скрито зад програмен кабинет, на БСП, ДПС и „Атака”.
Парламентарната група на ГЕРБ няма да издига кандидатура за заместник-председател на българския Парламент, защото в тази конфигурация, по този начин, по който започна и стартира Четиридесет и второто Народно събрание, показа едно – Вие ще търсите реваншизъм, ще търсите конфронтация (шум от БСП и ДПС) и Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва в този сценарий и във всичко това, което Вие добре сте дирижирали и възнамерявате по този начин да изберете и нелегитимно правителство. (Реплики от КБ и ДПС.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Господин Цветанов, дадох Ви думата за предложение, след това, ако искате, можете да направите и политическото изказване.
Цветан Цветанов: Благодаря Ви, господин председател.
Отказваме и няма да участваме в този сценарий, Вие видяхте, че всичко това пролича още на първото гласуване за избор на председател на Четиридесет и второто Народно събрание. Благодаря. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря и аз, господин Цветанов.
Господин Станишев, заповядайте.
Сергей Станишев (КБ): Уважаеми господин председател, поздравления за Вашия избор!
Уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми дами и господа министри, уважаеми гости! Преди малко чухме позицията на Партия ГЕРБ, която заявява, че бил нелегитимен изборът на председател на Парламента. Искам да попитам коя партия четири години имаше правителство на малцинството (реплика от ГЕРБ) със 117 народни представители? (Викове от ГЕРБ.) Коя партия, като се говори за сценарии, разби почти всички останали парламентарни групи – цепеше хора, купуваше народни представители и реализираше именно задкулисен модел. (Реплики от ГЕРБ.)
Трябва да е ясно, че поведението, което се демонстрира преди малко, е неуважително към самата институция Народно събрание. Това, за съжаление, не ме изненадва. Добрите думи, които чухме в началото от лидера на Партия ГЕРБ, бяха опровергани от господин Цветанов току-що. (Шум и реплики от ГЕРБ.)
От името на Парламентарната група на Коалиция за България предлагам кандидатурата на госпожа Мая Манолова за заместник-председател на Народното събрание. Тя е родена на 4 май 1965 г. в град Кюстендил – юрист и адвокат, влязла е в Народното събрание като гражданска квота и е последователен народен представител в Четиридесетото и Четиридесет и първото Народно събрание от Кюстендилски избирателен район. (Народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ излизат от пленарната зала.)
Убеден съм, че нейните професионални и парламентарни качества са широко познати, и имаме основание да подкрепим нейната кандидатура.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, господин Станишев.
Заповядайте, господин Местан.
Лютви Местан (ДПС): Благодаря.
Уважаеми господин председател, поздравления за избора!
Уважаеми господин президент, господин премиер, госпожи и господа министри, уважаеми колеги! Предупредихме, че този, който идва на власт с претенцията, че светът започва с него, естествено е да споделя и принципа: „След нас и потоп!” Това тук (сочи към празните банки на депутатите от ГЕРБ), е деструктивно поведение, което е възможно най-неподходящото за тежката социално-икономическа криза, в която се намира страната.
От днес правя реплика на един слоган, който имаха на местните избори: „Градим България”. От днес ГЕРБ не е партия на градежа. Това е партия на деструкцията и на разграждането. Слава Богу, че ще бъдат сами в тези усилия – ще си останат в изолация.
Днес е време на поемане на отговорност. В името на отговорността ние предлагаме за заместник-председател на Четиридесет и второто Народно събрание кандидатурата на един утвърден парламентарист, един безспорен юрист, който вече е бил заместник-председател на Четиридесет и първото издание на Народното събрание господин Христо Бисеров. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, уважаеми господин Местан, за поздравленията и за направеното предложение.
Уважаеми народни представители, откривам разискванията по предложените кандидатури.
Има ли изказвания? Няма.
Съгласно приетите процедурни правила преди малко, кандидатурите се гласуват явно и анблок с електронната система.
Който е за приемане на направените предложения, доколкото виждам, че няма други предложения в пленарната зала, моля да гласува.
Гласували 115 при кворум от 109 народни представители: за 115, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
Поздравявам колегите Мая Манолова и Христо Бисеров за избирането им за заместник-председатели на Четиридесет и второто Народно събрание. (Ръкопляскания.) Моля да заемете местата си.
Уважаеми народни представители, предлагам да благодарим на господин президента, на нашите уважавани гости и да дадем почивка, след което да продължим с деловата работа по приемането и избирането на комисия за правилник за функциониране на Народното събрание.
Благодаря на всички, които уважиха първото учредително заседание на Четиридесет и второто Народно събрание. Благодаря Ви!
Почивка от 30 минути.
(След почивката.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Моля квесторите да поканят народните представители да продължим заседанието.
Моля да поканите народните представители от парламентарните групи в залата.
Уважаеми колеги, моля да поставите временните карти, за да може системата да отбележи присъствието Ви.
Има няколко решения, включени в служебния дневен ред, които днес трябва да приемем. Първото е:

ПРИЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ ЗА ВРЕМЕННО ПРИЛАГАНЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
Този проект за решение е внесен от народните представители Искра Фидосова, Ангел Найденов, Павел Шопов и Христо Бисеров.
Господин Найденов, моля Ви да представите Проекта за решение по прилагането на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
Ангел Найденов (КБ): Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители! Представям на Вашето внимание:
„Проект
РЕШЕНИЕ
по прилагането на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание
Народното събрание на основание чл. 73 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
РЕШИ:
1. Четиридесет и второто Народно събрание осъществява своята дейност по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (обн., бр. 58 от 2009 г.; изм., бр. 60 от 2009 г.; Решение № 11 на Конституционния съд – бр. 98 от 2009 г.; изм., бр. 100 от 2009 г.; бр. 43 от 2010 г.; бр. 33 от 2011 г.; Решение № 6 на Конституционния съд – бр. 39 от 2011 г.; Решение № 9 на Конституционния съд – бр. 80 от 2011 г.; изм., бр. 30 и 69 от 2012 г. до приемането на свой правилник, освен ако Народното събрание реши друго. В случаите, в които правилникът изисква регистрация за изборите за Четиридесет и първо Народно събрание, се прилага регистрацията за изборите за Четиридесет и второто Народно събрание.
2. Решението влиза в сила от деня на приемането му.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, уважаеми господин Найденов.
Уважаеми колеги, представен е проектът за решение.
Откриваме разисквания по проекта, ако има такива, ако има някакви предложения по внесения проект.
Има ли народни представители, които имат предложения по направения Проект за решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание? Не виждам.
Закривам разискванията.
Процедура.
Заповядайте, госпожо Караянчева.
Цвета Караянчева (ГЕРБ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! От името на парламентарна група искам поименна проверка по чл. 42, ал. 3 на кворума преди гласуване. (Шум и реплики от КБ.) Упълномощена съм от председателя на групата, който в момента е в залата. Благодаря Ви.
Ангел Найденов (КБ, от място): Колко сте жалки!
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Уважаема госпожо Караянчева, ...
Димитър Лазаров (ГЕРБ, от място): Ако по правилника не може поименна проверка, кажете, ще спазим закона.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Господин Лазаров, заповядайте, ако искате да споделите в режим разисквания по приемане на Решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. (Реплики от КБ.) Тези процедури, които Вие ползвате, могат да се ползват след като се приеме това Решение за временно прилагане на правилника. В момента сме в режим.
Димитър Лазаров (ГЕРБ, от място): Нали в момента сте тук?
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Ако искате, вземете отношение и поставете въпроса.
Ангел Найденов (КБ, от място): Жалки сте!
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Моля Ви за тишина в залата отляво!
Димитър Лазаров (ГЕРБ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! Не започвайте с лъжа това Народно събрание! Аз не виждам как без кворум ще приемате каквото и да било решение.
РЕПЛИКА ОТ ДПС: Нали Вие също сте тук?!
Димитър Лазаров: Господин председателю, оставете партийното пристрастие! Вие трябва да спазите закона. (Силен шум и реплики от КБ.) Предложете и поискайте поименна проверка, защото очевидно в залата няма кворум. Всичко останало ще бъде поредно доказателство за Вашите лъжовни намерения. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, господин Лазаров. Само искам да Ви кажа, че това, което е очевидно за Вас, не е очевидно за мен.
Има думата госпожа Манолова в разискванията по Проекта на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
Заповядайте, госпожо Манолова.
Мая Манолова (КБ): Уважаеми колеги, правила има и те ще се спазват в този Парламент. За разлика от предишния, който не спазваше нито Конституцията, нито парламентарния правилник, този Парламент и това ръководство ще спазват правилата.
Вие ще почакате със своето искане, което намира опора в парламентарния правилник, след като бъде взето решение за действието на този правилник в условията на Четиридесет и второто Народно събрание. Има ред и процедури и Вие ще ги спазвате. Не ги спазвахте в предишния Парламент, в който имахте мнозинство, не слушахте гласа на опозицията и си правехте, каквото искахте. Е, подобно поведение Ви докара до това жалко състояние. (Реплики от ГЕРБ.) От голямата уж група на ГЕРБ да седите, сега ще Ви преброя, шестима народни представители. Шестима народни представители от ГЕРБ – това е ГЕРБ в първия ден на Четиридесет и второто Народно събрание. Това е ГЕРБ!
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Госпожо Манолова, нека да се концентрираме върху разискванията.
Мая Манолова: Оставям настрана това, че помните обещанието си за конструктивна опозиция по-малко от час и след изявлението на господин Борисов се държите всякак, но не и конструктивно, така че ще трябва да почакате. (Шум и реплики от ГЕРБ.)
Първо, ще се приеме прилагането за действие на Правилника за организацията и дейността на Четиридесет и първото Народно събрание в Четиридесет и второто Народно събрание и тогава ще искате всякакви процедури. Такъв е редът. (Шум и реплики от ГЕРБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, госпожо Манолова. (Реплики от народния представител Димитър Лазаров.)
Господин Лазаров, реплика ли искате? Само да Ви обърна още веднъж внимание: всички процедури, които в момента се правят в процеса на учредяване, преди да е прието Решението за временно прилагане на Правилника на Четиридесет и първото Народно събрание до изработване на правила, всички тези процедури са в рамките на нашето учредително заседание.
Заповядайте, реплика ли искате да правите? В момента не работим по правилника нито на Четиридесет и първото, нито сме приели правилника на Четиридесет и второто Народно събрание. (Шум и реплики от ГЕРБ.) Тъкмо щяхме да гласуваме.
Димитър Лазаров (ГЕРБ, встрани от микрофоните): По начина на водене.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Заповядайте, господин Лазаров, по начина на водене.
Димитър Лазаров (ГЕРБ): Господин председателю, справете се с някакви правила – няма как да направя реплика, при положение че излиза на монитора, а така Вие сте обявили, че госпожа Манолова прави процедурно изказване. Е, няма как да направя реплика.
По кои правила работим в момента, извинявайте?
Госпожа Манолова прави процедура, при положение че Вие подложихте на гласуване съответното решение. (Реплика от заместник-председателя Мая Манолова.)
Като каква говорихте, госпожо Манолова – в какво качество?
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ Мая Манолова: Като народен представител...
Димитър Лазаров: Направете, господин председателю, поименно преброяване! Вие се страхувате от факта, че нямате кворум! Нека всички български граждани да разберат, че Вие газите Конституцията! Направете поименно преброяване.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Уважаеми господин Лазаров, сутринта парламентът е открит и кворумът за вземане на решения е 109, с 218 души регистрирани. Посочете ми основание, на което да направя преброяване. По какъв начин?
Отново Ви обръщам внимание, точно след 10 минути, ако бъдете така добри да приемем временното прилагане на Правилника от Четиридесет и първото Народно събрание, ще имате възможност за тези процедури!
Вашите изказвания, на всички дотук, бяха в рамките на разискванията по приемане на Решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Господин Найденов го представи.
Моля, режим на гласуване за Проекторешението за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
Гласували 117 народни представители: за 117, против и въздържали се няма.
Решението за приемане на процедурни правила за прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание е прието.

Оставащите решения:
РЕШЕНИЕ ЗА ИЗБИРАНЕ НА ВРЕМЕННИ СЕКРЕТАРИ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
Откривам разискванията.
Моля да докладвате проекта за решение, който е внесен от госпожа Фидосова, господин Ангел Найденов, господата Павел Шопов и Христо Бисеров.
Ангел Найденов (КБ): Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители! Представям на Вашето внимание проект за:
„РЕШЕНИЕ
за избиране на временни секретари на Четиридесет и второто Народно събрание
Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
РЕШИ:
1. Избира шестима временни секретари на Народното събрание – по двама от ПП ГЕРБ и Коалиция за България и по един от ПП „Движение за права и свободи” и ПП „Атака”.
2. Избира за временни секретари на Четиридесет и второто Народно събрание народните представители”, след което следват предложенията на отделните парламентарни групи.
Уважаеми господин председател, позволете ми да направя предложенията за временни секретари на Народното събрание от името на Коалиция за България.
Предлагам две кандидатури – на народните представители Деница Златкова Златева и Филип Стефанов Попов.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, господин Найденов.
Откривам дебатите за предложения по проекторешението за временни секретари. Разбира се, в тези дебати може да има и предложения за персонален състав.
Госпожо Фидосова, заповядайте.
ИСКРА ФИДОСОВА (ГЕРБ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги народни представители! От името на Парламентарната група на ГЕРБ правя предложение за секретари – Александър Ненков и Пламен Нунев. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, госпожо Фидосова.
Господин Казак, заповядайте.
Четин Казак (ДПС): Благодаря.
Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители! От името на Парламентарната група на Движението за права и свободи предлагам за парламентарен секретар господин Шендоан Ремзи Халит. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря.
От Парламентарната група на „Атака” има ли представител?
Уважаеми народни представители, моля, който е съгласен да приемем Решението за избор на временни секретари...
Цвета Караянчева (ГЕРБ, от място): Процедура!
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Заповядайте, госпожо Караянчева.
Цвета Караянчева (ГЕРБ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! От името на Парламентарната група искам поименна проверка на кворума по повод предстоящото гласуване по чл. 42, ал. 3. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Госпожо Караянчева, ако искате, да обявя регистрирането на парламентарните групи, което по предварително съгласувания и с Вас дневен ред беше предвидено в края на заседанието. Те все още не са обявени в пленарната зала. Този дневен ред вчера беше съгласуван и с Вас. Вие много добре знаете, че в края на заседанието трябваше да се обявят регистрираните групи и техните ръководства.
Може би предлагате да променим по някакъв начин това обявяване? В момента сме в процедура на учредяване на Народното събрание. И ние нямаме, никой няма.
ИСКРА ФИДОСОВА (ГЕРБ, от място): Процедура по начина на водене.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Заповядайте, госпожо Фидосова.
ИСКРА ФИДОСОВА (ГЕРБ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги народни представители! Такова съгласие, каквото казахте в момента, не сме постигали вчера. Вчера не успяхме да постигнем съгласие по голяма част от точките, които бяха поставени за дневния ред на днешното заседание. Затова ние сме се регистрирали, както всички други три парламентарни групи, в Деловодството на Народното събрание – ръководствата с решенията на парламентарните групи.
Вие, господин Миков, след като сте уведомен от Деловодството, че всички сме си регистрирали парламентарните групи, сте длъжен незабавно да съобщите регистрацията на групите в пленарното заседание.
Госпожо Манолова, може да вземете думата, без да суфлирате зад мен. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, госпожо Фидосова.
Искате ли думата, госпожо Манолова?
Заповядайте.
Мая Манолова (КБ): Уважаеми колеги, първото заседание никога няма различен дневен ред. Винаги – и през 2009 г., и през 2005 г., редът е един и същи.
Конституирането на парламентарните групи се обявява в края на заседанието, след като се даде възможност на всички да представят необходимите документи, включително с избора и посочването на техните ръководства.
Тъй като очевидно шестимата депутати от ГЕРБ в залата нямат търпение да бойкотират и да прекъснат заседанието, но ще им се наложи да изчакат да бъде обявено конституирането на тяхната група, включително и ръководството, защото подобни искания могат да се правят за проверка на кворума единствено и само от името на парламентарна група, а от името на парламентарна група говори нейното ръководство.
Уважаема госпожо Фидосова, уважаеми колеги народни представители, тъй като не е ясно още кой от Вас какво качество има (реплики), предлагам да гласуваме това решение и след като бъде установен точният състав на Вашето ръководство, ще направите след малко Вашето искане. (Реплики от народния представител Искра Фидосова.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Ще помоля да ми предоставите папката с регистрациите, която трябваше да обявя накрая. Не я откривам тук при мен. Да видим постъпилите регистрации на ръководствата на парламентарни групи, а през това време Ви предлагам, доколкото има направени предложения, очевидно Парламентарната група на „Атака” ги няма в пленарната зала, няма да направят предложение, има постъпили предложения от три парламентарни групи, така че предлагам първо да приемем решение за избиране на временни секретари на Народното събрание.
Нямаше никакви предложения.
Поставям на гласуване проекта, който Ви е предоставен по-рано.
Гласували 116 народни представители: за 116, против и въздържали се няма.
Решението е прието.
Има направени предложения за временни парламентарни секретари: от Коалиция за България – Деница Златева и Филип Попов; от ГЕРБ – Александър Ненков и Пламен Нунев; и от Движението за права и свободи – Шендоан Халит.
Моля Ви да гласуваме Проекта за решение със съответните предложения на парламентарните групи.
Гласували 117 народни представители: за 117, против и въздържали се няма.
Приет е този непълен състав на временните парламентарни секретари.
Постъпили са две заявления от Румен Василев Стоянов и от Илияна Малинова Йотова, с които ще Ви запозная. Съответно има и Проект за решение на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от Конституцията за прекратяване пълномощията на народен представител на всеки от двамата поотделно.
Едното е от Румен Василев Стоянов:
„Уважаеми господин председателстващ,
С Решение № 2643 – НС, от 15 май 2013 г. на Централната избирателна комисия, съм обявен за избран за народен представител от 17. многомандатен избирателен район, Пловдив, от листата на Коалиция за България.
С настоящото заявявам, че няма да полагам клетвата, предвидена в чл. 76, ал. 1 от Конституцията на Република България, тъй като в момента съм избран за кмет на град Калофер, поради което моля да прекратите пълномощията ми и да бъде обявен за избран за народен представител от 17. многомандатен избирателен район, Пловдив следващият кандидат от листата на Коалиция за България.
Приложение: Копие на удостоверение за избор на кмет, издадено от Общинска избирателна комисия – Карлово.
С уважение – Румен Стоянов”.
Другото заявление е от Илияна Малинова Йотова:
„Уважаеми господин председателстващ,
С Решение № 2643 – НС, от 15 май 2013 г. на Централната избирателна комисия, съм обявена за избрана за народен представител от 13. многомандатен избирателен район, Пазарджик, от листата на Коалиция за България.
С настоящото заявявам, че няма да полагам клетвата, предвидена в чл. 76, ал. 1 от Конституцията на Република България, тъй като в момента съм член на Европейския парламент от Република България, поради което моля да прекратите пълномощията ми и да бъде обявен за избран за народен представител от 13. многомандатен избирателен район, Пазарджишки, следващият кандидат от листата на Коалиция за България.
С уважение – Илияна Йотова,
17 май 2013 г.”.
Предлагам да гласуваме двата проекта за решение.
Първо – проекта за освобождаването на Румен Василев Стоянов.
Моля, режим на гласуване.
Гласували 117 народни представители: за 117, против и въздържали се няма.
Следващ е Проектът за решение за прекратяване на пълномощията на Илияна Малинова Йотова, с което Ви запознах.
Моля, режим на гласуване.
Гласували 119 народни представители: за 118, против няма, въздържал се 1.
И този проект за решение е приет.

Стигаме до точката:
ИЗБИРАНЕ НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ПО ИЗРАБОТВАНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
Има постъпили два проекта по тази точка. Моля, вносителите!
Да прочета кои са вносителите – единият законопроект е внесен от господин Ангел Найденов, Павел Шопов, Христо Бисеров и 48 народни представители.
Другият е внесен от госпожа Фидосова и господин Красимир Велчев.
Моля Ви да ни запознаете със съдържанието.
Единият е внесен в 9,25 ч. днес, а другият – в 9,59 ч. днес. По реда на постъпването…
Има и проект от 11,30 ч. на господин Ангел Найденов и група от 48 народни представители.
Искам да дам по поредността на постъпването – първи е проектът на госпожа Фидосова и на господин Красимир Велчев.
Заповядайте, госпожо Фидосова.
ИСКРА ФИДОСОВА (ГЕРБ): Благодаря, уважаеми господин председател.
Уважаеми колеги народни представители! Ще обоснова нашето предложение за Проект на решение за избиране на Временна комисия за изработване на Проект за Правилник за организация и дейността на Народното събрание.
Вчера, уважаеми колеги, не успяхме да постигнем съгласие. Това, на което ние настоявахме, бе да се запазят и да продължат да прилагаме принципите и в Четиридесет и второто Народно събрание на Конституцията, така както сме прилагали досега, както са разписани и в Правилника, за който приехме Решение да бъде прилаган дотогава, докато Временната комисия не изработи нов Правилник.
Уважаеми колеги, господин председател, в чл. 20 на този правилник е записано, че постоянните комисии, същото важи и за временните комисии, за каквато става въпрос в момента, съгласно чл. 34, ал. 4 се формират съобразно числеността на парламентарните групи. (Шум и реплики.) Това предложихме и вчера, и днес. Числеността на парламентарните групи се формира на базата на гласовете, които сме получили всички ние от суверена – българския народ, който гласува и избра...
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Моля Ви за тишина в залата!
ИСКРА ФИДОСОВА: ... народните представители в Четиридесет и второто Народно събрание, и сме длъжни да зачитаме тези основни конституционни принципи.
ГЕРБ има 97 народни представители, или 40,42%; Коалиция за България има 84 народни представители, или 35%; Движението за права и свободи има 36 народни представители, или 15%; Партия „Атака” има 23 народни представители, или 9,58 %. На база на това разпределение в последните три народни събрания – така, както сме постъпвали и 2009 г., и Вие 2005 г., които сте тук сега, в залата, защото ние не сме били тогава, комисиите бяха в състав 14 народни представители.
Нашето предложение сега е да запазим същия този вид и форма с тези 14, които вече са в продължение на няколко народни събрания, и да бъдат разпределени на този квотен принцип, така както повелява българската Конституция, а именно:
„Проект
РЕШЕНИЕ
за избиране на Временна комисия за изработване на Проект за правилник за организацията и дейността на Народното събрание.
Народното събрание на основание чл. 73 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България
РЕШИ:
1. Създава Временна комисия за изработване на Проект за правилник за организацията и дейността на Народното събрание в състав от 14 народни представители, от които 6 от Парламентарната група на ГЕРБ, 5 от Парламентарната група на Коалиция за България, 2 от Парламентарната група на Движението за права и свободи и 1 от Парламентарната група на Партия „Атака”.
2. Избира ръководство и състав на Временната комисия, както следва: председател, секретар и членове.
3. Комисията се избира за срок от 30 дни.”
Уважаеми колеги, ако за пореден път се потъпка и този конституционен принцип, ние няма да участваме в тази комисия. Имаме нагласата и желанието да работим активно, така както повелява българската Конституция, но това, което се случва вчера и днес, е извън всякакви конституционни принципи.
Тъй като, господин Миков, Вие отказахте да прочетете нашето решение, аз съм принудена сама да прочета и да съобщя по смисъла на този правилник, който Вие нарушихте в продължение на 10 минути няколко пъти:
„В Парламентарната група на ГЕРБ на основание чл. 12, 13, 14, 15 и 16 от правилника бе проведено общо събрание на народните представители, избрани от многомандатни избирателни райони с регистрация на Политическа партия ГЕРБ на проведените парламентарни избори на 12 май 2013 г., което
РЕШИ:
1. Образува парламентарна група от народните представители, избрани с регистрация на Политическа партия ГЕРБ на проведените на 12 май 2013 г. парламентарни избори.
2. Името на парламентарната група е Парламентарна група на Политическа партия ГЕРБ.
3. Ръководството на парламентарната група е в състав:
Председател – господин Бойко Методиев Борисов;
Заместник-председатели – господин Цветан Генчев Цветанов, госпожа Искра Фидосова Искренова, господин Красимир Любомиров Велчев и господин Димитър Борисов Главчев;
Секретари: госпожа Цвета Вълчева Караянчева и господин Александър Руменов Ненков.”
Молим да бъдат извършени необходимите действия съгласно правилника. Внесли сме го в Деловодството на Народното събрание, спазили сме всички изисквания и моля да спазвате Конституцията и решенията, които гласувахме преди малко. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Думата има господин Миков.
Заповядайте.
Михаил Миков (КБ): Благодаря Ви, уважаеми господин председател.
Уважаема госпожо Фидосова, правя Ви тази реплика, защото хубаво е да се позовавате на конституционни принципи, още по-хубаво е да прочетете, че по силата на чл. 14, ал. 2 това, което сторихте преди малко, е в изричната дискреция на председателя на Народното събрание. (Реплика от народния представител Искра Фидосова.) Той обявява регистрираните парламентарни групи.
Оттук насетне аз Ви моля, уважаеми колеги, да уважаваме правилника и когато говорим за конституционни принципи, да четем текстовете на правилника.
Ако бъдете избрана за председател, аз не бих си позволил да изземвам Ваши правомощия. Само това искам да Ви кажа в личен порядък. Благодаря Ви. (Ръкопляскания от КБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Благодаря, господин Миков.
Господин Ангел Найденов има думата да представи проект за решение.
Заповядайте, господин Найденов.
Ангел Найденов (КБ): Благодаря Ви, уважаеми господин председател.
Уважаеми дами и господа народни представители, ще Ви представя проекта за решение, който е подписан от представители на три парламентарни групи – на Коалиция за България, на Движението за права и свободи и на Парламентарната група на „Атака” (Парламентарната група на ГЕРБ излиза), като ще подчертая, че излизащата госпожа Фидосова коректно посочи, че принципът, на който следва да бъде изградена Временната комисия по изработване на Правилника за организацията и дейността на Четиридесет и второто Народно събрание, беше едно от различията, тоест един от въпросите, по които не успяхме да постигнем пълно съгласие между парламентарните групи.
Но, дами и господа, преди да представя проекта за решение, ще ми позволите да посоча и част от аргументите, които служат като основание да предложим принцип, различен от предложения от Партия ГЕРБ. Принципът, който предлагаме, е паритетният, тоест равно участие на парламентарните групи при формирането на временната комисия.
Уважаеми дами и господа народни представители, Четиридесет и второто Народно събрание започва работа в една различна ситуация по отношение на мнозинството, различна от ситуацията, в която работеше Четиридесет и първото Народно събрание. В Четиридесет и второто Народно събрание, тоест в нашия Парламент, нямаме изразено мнозинство, доминиращо по начина, по който то присъстваше в Четиридесет и първото Народно събрание. Тази ситуация, уважаеми колеги, дава шанс да възстановим парламентаризма, дава възможност да чуем аргументи и да оценим стойността на аргументи. Тази ситуация дава възможност да възстановим смисъла на диалога и съответно на съгласието.
Водени от това разбиране, искам да подчертая, че имаме възможността да приложим друг принцип и при формирането на част от работните органи на Четиридесет и второто Народно събрание. Подчертавам, част, защото не искаме да подменяме или да променяме универсалния принцип, който се следва при формирането на парламентарните комисии, а той е да следваме числеността на парламентарните групи, тоест пропорционалния принцип.
В тази връзка, уважаеми дами и господа народни представители, ние предлагаме при формирането на Временната комисия за изработване на правилника да създадем:
„1. Временна комисия за изработване на Проект за правилник за организацията и дейността на Народното събрание в състав от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип по трима от всяка парламентарна група.
2. Избира ръководство и състав на временната комисия, както следва:...”
Уважаеми дами и господа народни представители, става дума за формиране на временна работна комисия, която трябва да подготви основния нормативен документ, по който ще работи Народното събрание. Трябва да изработи правилата, трябва да установи нормите на взаимоотношенията, трябва да установи отношението на Народното събрание към актовете, които ще бъдат приемани в Четиридесет и второто Народно събрание. Нашето разбиране е, че в тази временна комисия парламентарните групи трябва да участват с равен брой народни представители, да има възможност за по-широко участие на мнения, съответно на предложения и, разбира се, по-голям принос в изработването на основния нормативен документ на Четиридесет и второто Народно събрание.
Това е разбирането, което ни води при предлагането на проекта за решение. Моля да подкрепите това разбиране. Мисля, че то е много по-разумно, много по-логично, отколкото предложението, което беше направено от името на Политическа партия ГЕРБ.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Има ли изказвания? Няма.
Пристъпваме към гласуване.
Първо ще гласуваме предложението за решение, направено от госпожа Искра Фидосова и господин Красимир Велчев.
Моля, гласувайте.
Гласували 114 народни представители: за – няма, против 114, въздържали се – няма.
Предложението е отхвърлено.
Пристъпваме към гласуване на предложението за решение, внесено от господин Ангел Найденов и група от повече от 40 народни представители.
Моля, гласувайте.
Гласували 117 народни представители: за 117, против и въздържали се няма.
Предложението е прието.
От името на ръководството предлагаме на пленарната зала процедурно предложение за отлагане на точката за утрешния дневен ред. Очевидна е липсата на парламентарни групи.
Има ли изказвания? Няма.
Моля, гласувайте процедурното предложение.
Гласували 117 народни представители: за 117, против и въздържали се няма.
Процедурата е приета.

Пристъпваме към:
ОБЯВЯВАНЕ НА СФОРМИРАНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ, както го изисква Правилникът.
Постъпило е заявление до председателя на Народното събрание от Парламентарната група на Партия ГЕРБ:
„На основание членове 12, 13, 14, 15 и 16 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание бе проведено Общо събрание на народните представители, избрани от многомандатни избирателни райони с регистрация на Политическа партия ГЕРБ на проведените парламентарни избори на 12 май 2013 г., което реши:
1. Образува парламентарна група на народните представители, избрани с регистрация на Политическа партия ГЕРБ на проведените на 12 май 2013 г. парламентарни избори.
2. Името на парламентарна група е: „Парламентарна група на Политическа партия ГЕРБ”.
3. Ръководството на парламентарната група е в състав: председател – Бойко Методиев Борисов; заместник-председатели – Цветан Генчев Цветанов, Искра Фидосова Искренова, Красимир Любомиров Велчев и Димитър Борисов Главчев. Секретари: Цвета Вълчева Караянчева и Александър Руменов Ненков.
Моля да бъдат извършени необходимите действия съгласно чл. 13, алинеи 1, 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.”
Следват подписи на всички членове на тази парламентарна група.
Следващото заявление е от Парламентарната група на Коалиция за България:
„Уважаеми господин председател, на основание членове 13, 14 и 15 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание бе проведено Общо събрание на народните представители, избрани с бюлетината на Коалиция за България на проведените на 12 май 2013 г. парламентарни избори за Четиридесет и второ Народно събрание. На основание чл. 40, т. 2 от Устава на Българската социалистическа партия и Раздел ІІІ от Договора на Коалиция за България за участие в изборите за Четиридесет и второ Народно събрание от 29 март 2013 г., Общото събрание реши:
1. Образува Парламентарна група на народните представители, избрани с листата на Коалиция за България на проведените на 12 май 2013 г. парламентарни избори.
2. Името на парламентарна група е: Парламентарна група на Коалиция за България.
3. Избира за председател на Парламентарната група на Коалиция за България Сергей Дмитриевич Станишев.
4. Ръководството на парламентарната група е в състав: Ангел Петров Найденов – заместник-председател, Янаки Боянов Стоилов – заместник-председател, Димитър Стоянов Дъбов – заместник-председател, Спас Янев Панчев – заместник-председател, Александър Димитров Паунов – заместник-председател, Петър Атанасов Курумбашев – заместник-председател, Атанас Тодоров Мерджанов – секретар, Димчо Димитров Михалевски – секретар.
Моля да бъдат извършени необходимите действия съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.”
Следват подписи на вносителя и на членовете на парламентарната група.
Следващото заявление е от името на Парламентарната група на Движението за права и свободи относно решение за образуване на Парламентарна група на Движение за права и свободи.
„Уважаеми господин председател, с настоящото Ви уведомяваме, че народните представители от Партия Движение за права и свободи в Четиридесет и второто Народно събрание на Република България на проведено заседание на 20 май 2013 г. реши да образува парламентарна група с наименование „Парламентарна група на Движение за права и свободи”. Изпълнени са всички необходими условия. Налице е минималният брой нейни членове, всеки от които не членува в друга парламентарна група, и са изготвени необходимите документи.
Моля на основание чл. 14, ал. 2 и ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание да регистрирате Парламентарна група на Движението за права и свободи с ръководство в състав: Лютви Ахмед Местан – председател на парламентарната група, Алиосман Ибрахим Имамов – заместник председател, Йордан Кирилов Цонев – заместник-председател, Камен Костов Костадинов – заместник-председател, Тунчер Мехмедов Кърджалиев – заместник-председател, Нигяр Сахлим Джафер – заместник-председател, и Четин Хюсеин Казак – секретар на парламентарната група.”
Следват подписи на членовете на парламентарната група.
Четвъртото заявление е от Парламентарната група на Политическа партия „Атака”:
„На основание членове 12, 13, 14, 15 и 16 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание бе проведено Общо събрание на народните представители, избрани с бюлетината на Партия „Атака”. Общото събрание реши:
1. Образува парламентарна група на народните представители, избрани с листата на Партия „Атака” на проведените на 12 май 2013 г. парламентарни избори.
2. Името на парламентарната група е Парламентарна група на Партия „Атака”.
3. Ръководството на парламентарната група е в състав: председател – Волен Николов Сидеров, и заместник-председатели – Десислав Славов Чуколов, проф. Станислав Тодоров Станилов и Павел Димитров Шопов.
Моля да бъдат извършени необходимите действия съгласно чл. 13, алинеи 1, 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.”
Следват подписи на председателя и членовете на парламентарната група.
Уважаеми колеги, уведомявам Ви, че в Деловодството на Народното събрание е постъпило заявление от Цветан Генчев Цветанов. То е извън процедурите. Затова няма да го докладвам. Който желае, може да се запознае с неговото съдържание в Деловодството на Народното събрание.
С това дневният ред за днес е изчерпан.
Насрочвам заседание за утре, съгласно правилника, който прилагаме – от 9,00 ч., като на Председателски съвет ще бъде уточнен дневният ред и ще бъде предложен в залата.
Благодаря Ви.
Лек ден! (Звъни.)


(Закрито в 13,25 ч.)


Временен председател:
Стефан Данаилов

Председател:
Михаил Миков

Заместник-председатели:
Христо Бисеров
Мая Манолова