Този сайт е прототип в много ранна фаза на развитие. Предстоят много промени по дизайна, структурата и функционалността. Информацията в този сайт е събрана от публично достъпни източници като официалната страница на Народното събрание. Може да следите или да се включите в разработването на сайта от тук. Посетете нашата страница за често задавани въпроси за допълнителна информация.
Предходно заседание Следващо заседание

2013-09-19

Председателствали: председателят Михаил Миков и заместник-председателите Мая Манолова и Христо Бисеров

Секретари: Филип Попов и Шендоан Халит

ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Откривам заседанието. (Звъни.)
Уважаеми народни представители, вчера пленарният ден приключи без да сме изчерпали разискванията относно текста на Декларацията за приоритетите на Четиридесет и второто Народно събрание.
Предлагам заседанието да продължи с разискванията, за да изчерпим тази точка от дневния ред. На парламентарните групи остава съответното време за изказвания.
Имате думата за изказвания по декларацията, а след това ще започнем с предложенията за редакционни промени в текста, които са доста. Ще моля вносителите да са подготвени и евентуално да ги пояснят и да припомнят предложенията от вчера, макар че аз ги имам предадени и в писмен вид.
Заповядайте, уважаема госпожо Караянчева.
Цвета Караянчева (ГЕРБ): Благодаря, господин председател.
Уважаеми господин председател, уважаеми колеги, заразителен е бригадирският плам, който искри от декларацията, която ни поднасят от БСП. (Шум и реплики от КБ и ДПС.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Моля Ви за тишина!
Цвета Караянчева: Толкова дитирамби на едно място липсват дори и в древногръцката поезия. (Шум, весело оживление в КБ и ДПС.)
Този манифест е написан в стил „Петилетката предсрочно”. Но освен че пращи от ентусиазъм, той дава само голи предложения.
Подобни лозунги едно време висяха, ако си спомняте, на фасадата на ТКЗС-тата. Някои от тях гласяха: „Да влезем в комунизма с лъснати обувки” или един, който е много актуален за днес – „Да приберем час по-скоро хляба на народа”.
Този текст може да предизвика умиление, защото Вие, колегите от левицата, ще се върнете във времето, когато Ваш партиен лидер беше покойният другарят Тодор Живков, чиито трудове учехме в часа на класния.
Ще Ви зачета част от декларацията. Какво се иска от нас, депутатите? От нас, народните представители, се очаква ... (Шум, весело оживление в БСП и ДПС.)
Моля, господин председател, да въведете ред в залата.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Моля Ви за тишина в залата! Но сте толкова експресивна, че очевидно няма как.
Цвета Караянчева: Зачитам, защото явно Вие не сте чели.
От нас, народните представители, се очаква по спешност да констатираме проблемите на прехода, да отчетем последиците от кризата, в това число и духовната. Да разберем причините за недоверието на гражданите към партиите и институциите, да изразим тревога от социалното неравенство и политическото противопоставяне, да подчертаем необходимостта от промени и да призовем хората да постигнат съгласие по националните приоритети.
Някога в този дух, ако си спомняте, се пишеха пионерските поръчения. Тогава казвахме: Беше прекрасно да занесеш саксия в класната стая или да предадеш 5 кг вторични суровини. От това имаше смисъл. Но днес от тази декларация няма смисъл, защото тя ще бъде използвана за параван на едно нестабилно, нежелано и омерзено правителство.
Народното събрание ще бъде това, което ще сменя памперсите на правителството и ще замита боклуците му под чергата, и ще бъде щит срещу това, което искат недоволните граждани на улицата. А те казват: „Освинихте ни държавата!”.
Как, колеги, ще се борите срещу – да прочета точно думите – „порочните зависимости между бизнеса и политиката”, като позволихте България да се управлява от клана на Делян Пеевски и от приятелските кръгове на Моника Йосифова – Станишева? Къде са Ви предизборните обещания? Та Вие за 100 дни се обърнахте на 360 градуса. Вие се занимавате само с кадруване. Къде Ви е експертното правителство, къде са Ви експертите, защото системата буксува? С лозунги ли ще борим бедността, неграмотността и демографския срив? Къде е увеличението на пенсията и заплатата?
РЕПЛИКИ ОТ КБ: Вие ги увеличихте.
Цвета Караянчева: Къде е икономическият растеж, който залагате, или той ще се състои единствено и само в рестарт на АЕЦ „Белене”?
Тази декларация е чиста проба параван на зулумите, които направи досега това правителство и които ще продължава да прави. Вие със сладки мантрини се опитвате по някакъв начин да ни вкарате и нас да пляскаме с ръце и да се прегръщаме от радост от това, което се случва.
Понеже вчера лидерът на лявата половина каза, че ние ще бъдем отговорни пред нашите избиратели – да, ние народните представители от партия ГЕРБ, с високо вдигната глава ще разказваме какво правим (шум, реплики, весело оживление и ръкопляскания от КБ и ДПС), защото ние нито за миг не излъгахме нашите избиратели с популистки предложения. Но Вие, колеги от левицата, как ще обясните компромиса? (Шум, реплики, весело оживление и ръкопляскания от БСП и ДПС.) Благодаря Ви!
Как ще обясните компромиса, който направихте и седнахте заедно с ДПС?
Аз се обръщам най-вече към колегите, които са от смесените региони: какво ще обясните Вие? Защо левицата предлага изцяло нов Изборен кодекс? Защо не чу хората, които искат само изменение в една малка глава от този кодекс и то е: „Парламентарните избори”. Защото те искат представителство, но Вие не искате това. И БСП услужливо премахва принципа за уседналост под натиска на ДПС, за да може да върне изборния туризъм. Отново вкарваме допълнителен знак в бюлетините, за да може да се легитимира политическото брокерство.Това ли искате Вие? Да, може би, защото отивайки на избори, няма да имате тази подкрепа, която имахте сега.
Антон Кутев (КБ, от място): Не ни се карайте само!
Цвета Караянчева: Не Ви се карам, господин Кутев, не Ви се карам. Ще дойде време да Ви се карам. (Смях, весело оживление, шум и реплики в КБ и ДПС.)
Този Парламент ще остане в историята с неистовите напъни на БСП, ДПС и „Атака” да останат на всяка цена във властта.
Като народен представител от Кърджали, тази предстояща ревизия на Изборния кодекс ме кара да се срамувам ...
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Не го обсъждаме сега, госпожо Караянчева.
Цвета Караянчева: ... за продажното, сервилно поведение на БСП. Този грях ще лежи на Вашите рамене. Но Вие пък сте оперирани от чувство за вина.
Накрая, след като социологическите проучвания сочат такава голяма изборна победа, спрете празнодумието, проявете мъжество и хайде да се явим на избори. Тогава суверенът да ни даде възможност и да ни даде шанс да управляваме.
Йордан Цонев (ДПС, от място): В коя печатница ще ги печатате?
Цвета Караянчева: Иначе всичко това, което искате Вие и което правите – ще Ви цитирам една народна мъдрост: „Цървули няма, гайда иска”. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, госпожо Караянчева.
За реплики има възможност само от Политическа партия „Атака”. Не виждам желаещи.
Има ли желаещи за други изказвания?
Заповядайте, госпожо Атанасова.
Денят започва с хубаво настроение. Смятам, че ще продължи така във всички парламентарни групи.
Десислава Атанасова (ГЕРБ): Благодаря Ви, господин председател.
Имам молба да внесете ред в залата, за да успеят колегите да чуят изказващите се.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Те чуват, даже реагират. (Смях.)
Моля Ви за тишина обаче, когато слушате!
Десислава Атанасова: Това все пак е някакъв напредък. Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители! В разискванията по Декларацията за националните задачи и приоритетите в работата на Народното събрание се чуха различни изказвания. Някои колеги задаваха въпроси, на които вече 98 дни никой не посмя да отговори. Други имаха екзактен или менторски изказ (оживление), трети, имащи самочувствието на най-важния коалиционен партньор, отново ни припомниха предизборната си програма, която ще остане само една черна книжка с отражение на бяла маса. Имаше и критични изказвания за съдържанието на този проект на декларацията, но аз няма да се спирам на качеството и празнословието в предложената ни декларация, напротив. Оценявам най-накрая, че вносителите са осъзнали, че са натрупани проблеми в годините на прехода и няма как да е друго, господа.
В тези години на преход нарицателни бяха управленията Виденов, Луканов, Беров, Станишев (реплики от КБ), довели до челните места на най-негативните класации в държавата ни – класации за беззаконие, за корупционни практики, за финансов крах, и не на последно място откакто управлявате Вие, и за най-нещастна нация. (Викове „Е-е-е!” от КБ.)
Похвално е, че господин Станишев най-накрая е осъзнал и заявил, че финансова икономическа криза все пак е имало. Ние все още помним, че не само той, но и финансовият министър, между другото настоящ премиер, през 2008-2009 г. ни убеждаваха, че финансова криза няма, няма световна икономическа криза, а ако тя съществува някъде, непременно ще избегне България. (Реплики от КБ.)
Добре е, че вносителите са прозрели намаленото доверие на гражданите към институциите и към политическите партии. Но изглежда не могат да се противопоставят на експертните назначения на кинезитерапевти, охранители, застрахователи (викове „Е-е-е!” от КБ), осъждани лица, лица, пребиваващи на социални помощи в други европейски държави и всякакви други със съмнителна професионална и морална репутация.
Но да погледнем какво всъщност предлагате – повишаване доверието на институциите. Е как да се повиши доверието, като кинезитерапевти управляват Министерството на инвестиционното планиране?
Камен Костадинов (ДПС, от място): Научете името на министерството!
Десислава Атанасова: Да не би да се заемем с инвестиции в СПА центровете, господа? Или назначение на хора, които определят светините на България Ботев и Левски като закононарушители?
Но да минем натам. Увеличаване на възможностите за гражданско участие – следващ приоритет на това Народно събрание. Странен е предвид това, че допирът Ви с гражданското общество се осъществява през безпрецедентни вече 98 дни заграждения около Парламента, полицейски щитове и палки, бял автобус, а когато същото това гражданско общество заговори, че иска Вашата оставка, го наричате интернет лумпени, платени провокатори, пияници и наркомани.
Всъщност странен е дори фактът, че председателят на Комисията за контакт с гражданското общество, госпожа Манолова, не е подкрепила тази декларация и не се е подписала под нея.
Следващ приоритет: пълноценно участие при формирането на европейските политики. И този приоритет дали ще го осъществите? За четири месеца докарахте България до безпрецедентна изолация. (Смях от КБ.) Всички европейски посланици на всички големи европейски държави, които, между другото, в същата тази пленарна зала във Ваше присъствие позволихте да наричат дебелобузи чичковци, Ви размахаха пръст и Ви казаха, че така не се управлява. Вземете го предвид, защото тези хора не само че Ви сочат за лош пример за управление, но те не Ви и вярват, както не Ви вярват и голяма част от българските граждани.
По-натам като приоритет сте записали защита на гражданите от престъпни посегателства, както и цялостна уредба на службите за сигурност.
Господа, по-добре не правете повече жалки усилия да извършвате всякакви действия по отношение на сигурността. Все още ние, българските граждани, които 98 дни са пред Парламента, надявам се и Вие, че имахте един такъв злополучен опит със нестандартни решения, нестандартни назначения на едни нестандартни хора, които вече, слава Богу, не са в този Парламент. Или ще се грижите за правата на българските граждани, като събирате информация за коя политическа партия са гласували или в коя политическа партия членуват? Или ще се грижите за техните граждански и политически права, когато ги биете пред Парламента в деня и в нощта на мирните протести?
Няма да се спирам на заявените приоритети в овладяването на демографския срив, защото както стана ясно дори и това, което беше направено за младите семейства по отношение на данъчната политика, сега ще бъде премахнато. Няма да се спирам на политиката по доходите, защото и тази завеса падна. Очаквахме от 1 октомври някакво увеличение на доходите – пълни лъжи и провал на предизборните обещания. Няма да се спирам и на неразкритите 250 хил. работни места, икономическото развитие и новата индустриална политика, защото може би ще построите Белене, за да съществува тази нова индустриална политика. Няма да се спирам и на защитата на българските производители от нелоялна конкуренция, защото ако трябва да обсъждаме отново една екстравагантна идея за затваряне на всички вериги, ще влезем в друг дебат.
Бих се спряла на първия заявен от Вас приоритет – прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика и отстояване на националните и обществени интереси. Съжалявам, че първият подписал се вносител – господин Станишев, не е в залата, защото ми се щеше да отговори на един въпрос: дали ако някога се наложи отново, след Вашето управление, да се лъска имиджът на България – да, той може би няма да използва услугите на един лобист, осъден в една европейска държава, ще се разграничи ли от свързаните лица, били те и собствената му съпруга? Благодаря. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Има ли реплики? Няма.
Заповядайте за лично обяснение, госпожо Манолова.
Мая Манолова (КБ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! Последните две изказвания бяха доказателство за това как тежката артилерия на ГЕРБ може да принизи всяка дискусия до собственото си ниво, до собственото си ниско ниво на некомпетентност, наглост и арогантност. (Ръкопляскания от КБ и ДПС.)
Доживяхме да слушаме поучения от провалени бивши министри какви политики трябва да бъдат водени. От тези, които замразиха доходите на българските граждани, докараха до просешка тояга десетки и стотици хиляди български граждани, как трябва да бъдат повишени доходите. (Реплики от ГЕРБ.) Дочакахме и доживяхме да слушаме от тези, които се подиграваха с майките пред Парламента и ги оставиха на студа, каква политика трябва да бъде водена по отношение на демографската криза. Доживяхме от тези, които написаха най-некадърния Изборен кодекс, да слушаме поучения какво трябва да съдържат новите изборни правила.
Да го бяхте прочели, госпожо Караянчева! Хора, които не са си направили труда да прочетат два реда, да държат дитирамби и поучения от парламентарната трибуна е недопустимо. Последните две изказвания на представителите на ГЕРБ наистина принизиха Българския парламент. Това е нивото на българската парламентарна опозиция – елементарно, плоско и арогантно. Излагате се с подобно поведение, когато става дума за националните приоритети на България. Това не е подигравка с документа, който сме предложили, това е подиграва с българските граждани. Това е подигравка с дереджето, до което докарахте България в резултат на три и половина години бездарно, некомпетентно и арогантно управление. (Ръкопляскания от КБ и ДПС.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Продължаваме. (Реплика от народния представител Станислав Иванов.) Няма нужда да ми подсказвате, аз само искам да се убедя, че госпожа Караянчева иска лично обяснение – нищо повече, защото тя не беше в залата, когато споменаха нейното име, но въпреки това правилникът й позволява.
Благодаря за помощта, колега. (Шум и оживление.)
Заповядайте, госпожо Караянчева.
Цвета Караянчева (ГЕРБ): Уважаеми господин председателстващ, уважаеми колеги! Аз няма да говоря дълго, а ще си послужа отново с народна мъдрост, защото днес явно натам вървят нещата и ще кажа на колегите: „Те не го искат в селото, той търси поповата къща“. Благодаря Ви. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Продължаваме с разискванията.
Има ли народни представители, които желаят да вземат думата?
Заповядайте, госпожо Дамянова.
Само Парламентарната група на ГЕРБ може да продължи дебата по същество.
Милена Дамянова (ГЕРБ): Уважаеми господин председателстващ, уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми колеги! Понеже говорихме за компетентност, за експертност, за експертно правителство, аз съм впечатлена, че както Вие вчера казахте за пръв път, сега Вие признавате, че духовната криза в страната има своите последици върху икономическото развитие. Признавате, че трябва да работим за по-добра грамотност и за образованост.
Колеги, някои от Вас са в това Народно събрание вече повече от десетилетие. Това все пак е напредък, че започнахте да мислите за образование и за грамотност.
Вчера няколко от колегите казаха, че тази декларация е празни приказки и аз ще Ви го докажа. (Реплики от КБ.) Това наистина е една декларация, но това са приказки, които изговорихме тук, в пленарната зала, празни изречения, а с действията си реално показвате друго. Ако образованието Ви е приоритет, може би трябваше на пресконференцията за началото на учебната година, която даде министърът на образованието, да чуем не само статистика, а нещо за грамотност, нещо за квалификация на учителите, нещо за подобряване на мотивацията на учениците за учене. (Реплика от народния представител Мая Манолова.) Може би за приоритет за по-добра образователна среда в училище. Нищо не чухме, само статистика.
Тук казваме: „Заявяваме своята воля чрез законодателната си дейност и парламентарния контрол да работи Народното събрание за по-добро образование“.
Колеги, ако сте забравили, в първите дни на това Народно събрание нашата парламентарна група внесе Законопроекта за предучилищното и училищното образование и вместо да проведем едно сериозно, аргументирано обсъждане на този законопроект, Вие решихте да правите стилистични поправки в него само и само да се каже, че законът, който наистина ще доведе до по-добра грамотност и до по-добра образователна среда в България, е внесен от БСП, а не от ГЕРБ.
Три месеца министърът на образованието разказва как някой някъде на тъмно пише един закон, но никой не го е виждал и още по-лошо – никой не го е обсъждал. Тя се явява неговия единствен пророк, но в същото време говори за неща, които много ясно и подробно са разписани в нашия законопроект.
Аз няма да се спирам подробно на различните теми, само ще кажа, че чисто нов момент във Вашия законопроект, например, ще бъде кариерното развитие на учителите, което, напомням Ви, колеги, беше едно от първите неща, въведени в началото на мандата на ГЕРБ.
Ако образованието и грамотността наистина са Ви приоритет, покажете го със своите действия. Три месеца ние не видяхме това. (Реплики от КБ.) Защото законопроектът е може би единственият в историята, за който протестираха майки и родители в последните дни на Четиридесет и първото Народно събрание с искане той да бъде приет, а Вие в момента не искате да го разглеждате – законопроект, който беше обсъждан повече от две години и половина.
Това са Вашите реални действия, затова ние няма как да подкрепим тези празни приказки. Благодаря. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Реплики? Няма.
Други изказвания?
Господин Цветанов, заповядайте.
Цветан Цветанов (ГЕРБ): Уважаеми господин председателстващ, уважаеми дами и господа народни представители! Два дена обсъждаме една декларация, която е с основните акценти за приоритетите на Четиридесет и второто Народно събрание.
Уважаеми колеги, тази декларация имаше своя смисъл в тържествената сесия, когато всички ние положихме клетва като народни избраници и всички ние трябваше да се съобразим с приемането на едни общи приоритети, които да не водят до това разделение, което Вие доведохте в рамките на тези четири месеца.
Аз вземам думата по една част от декларацията, свързана с темата за сектора за сигурност. Вие говорите за цялостна законодателна уредба на службите за сигурност.
Уважаеми колеги, само да Ви кажа, че при Консултативния съвет при Президента по тема „Сигурност” се получи политически консенсус за законодателната уредба на четири законопроекта, които бяха внесени в Народното събрание. Те бяха приети на първо четене от Четиридесет и първото Народно събрание и между първо и второ четене се направиха допълнителни обсъждания с експертната общественост, с неправителствени организации. Стигнахме почти готови да обсъждаме темата за второ четене. Там всички ние постигнахме консенсус и чухме мнението и на Президента, на държавния глава за разпределението на специалните служби – коя институция за кои служби отговаря.
За голямо съжаление Вие днес говорите за някакви приоритети, но това не кореспондира с реалните действия. Защото, уважаеми колеги, Парламентарната група на ГЕРБ е внесла в Четиридесет и второто Народно събрание с входящ номер от 31 май 2013 г. точно тези четири законопроекта, по които имаше цялостен политически и обществен консенсус.
А Вие какво направихте? При временната комисия, която трябваше да изготви Правилника за дейността на Четиридесет и второто Народно събрание, четирима депутати внесоха за обсъждане промени в Сектора за сигурност, които, уважаеми колеги, ще бъдат с тежки последствия, защото Вие върнахте полицейщината действително в пълния й обем (смях от КБ), с начина по който извършвате тези проверки както на членове за политическа принадлежност към български партии, така също и проверки за тези български граждани, които искат да изразят своята гражданска позиция.
Ето затова няма да подкрепим тази декларация, защото това са само намерения.
РЕПЛИКА ОТ КБ: Времето!
Цветан Цветанов: Само една секунда!
Само мога да Ви кажа, че в духа на консенсуса вчера депутати от Парламентарната група на ГЕРБ бяха поканени от министъра на отбраната по важна тема, за която трябва действително да има политически консенсус. Трябва да Ви кажа, че аз съм приятно впечатлен от конструктивното поведение и политическия разум на Вашия министър на отбраната, защото направихме разговор в продължение на един час.
Ние ще подкрепим това намерение, което българското правителство е поело като ангажимент към наши евроатлантически партньори. Това е политически консенсус и ние винаги ще Ви подкрепяме за разумната политика, но не за този популизъм и не за това, за което Вие сте основни виновници – за това напрежение, което има днес. Благодаря Ви. (Ръкопляскания от ГЕРБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Уважаеми народни представители, парламентарните групи изчерпаха възможността си за изказвания.
Ще преминем към гласуване, най-напред на предложенията за редакционни поправки, корекции и добавяния на текстове, а след това към цялостния текст на декларацията.
Моля колегите, които направиха предложения, да следят текстовете.
Най-напред е предложението на господин Йордан Цонев в преамбюла – след петия абзац се добавя нов абзац със следното съдържание: „Като изтъква разбирането си, че интегрираното гражданско общество с балансирани етнорелигиозни отношения освен критерий за зрелостта на демокрацията е важен ресурс за стабилното развитие на страната”.
Моля, режим на гласуване за този текст.
Гласували 110 народни представители: за 108, против няма, въздържали се 2.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Текстът е приет.
Преминаваме към втората част на декларацията.
По втория абзац – по отношение защита на българските производители, има текст, който е предложен от „Атака”. Текстът, който е в синхрон с основния текст, е допълнен от господин Янаки Стоилов и звучи по следния начин: „Защита на българските производители от нелоялна конкуренция и на потребителите като предотвратява злоупотребите с монополно положение и поддържането на картели чрез прекратяване на присъствието на чуждестранни монополи и концесионери, включително от чуждестранни юридически лица”.
Янаки Стоилов (КБ, от място): Моят текст е заместваща корекция на тяхното и мисля, че те го приемат, защото то е само финал на изречението, което съдържа цялата идея. Ако те не възразяват, направо моята редакция. (Реплика от „Атака”.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Господин Стоилов, нямам Вашата редакция. Не виждам самостоятелна Ваша редакция.
Освен ако приемаме, че Вашата редакция е основният текст плюс добавката за юридическите лица – чуждестранните юридически лица.
Янаки Стоилов (КБ, от място): Точно така, към основния текст.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Ако представителят на „Атака” желае да вземе думата, мисля, че е подходящо, колеги, за да не гласуваме нещо неправилно.
Десислав Чуколов (Атака): Уважаеми колеги, господин председател! Във вчерашния ден господин Сидеров изчете тук, от трибуната, този текст, след това господин Стоилов направи изказване, в което предложи друга поправка в същия смисъл. Нека той направи тази поправка тук, от трибуната, за да чуят всички, за да информираме залата какво гласуваме, и след това да решим.
Ние държим обаче този текст категорично да присъства – споменаването на чуждестранните монополи и концесионери. Благодаря.
Янаки Стоилов (КБ, от място): Може ли да го прочетем?
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Повтарям, предложението на господин Стоилов е към основния текст на декларацията, така както е раздаден – да се добави изразът „включително и чуждестранни юридически лица”, с което той визира това, което вероятно Вие имате предвид, господин Чуколов – чуждестранните монополи и концесионери.
Тъй като двете предложения трудно могат да бъдат съчетани, ще трябва да ги подложа на гласуване поотделно.
Янаки Стоилов (КБ, от място): Може ли да прочетем целия текст?
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Да.
Как звучи текста по редакцията Стоилов? – „Защита на българските производители от нелоялна конкуренция и на потребителите като предотвратява злоупотребите с монополно положение и поддържането на картели, включително от чуждестранни юридически лица”.
Подлагам на гласуване този текст.
Гласували 113 народни представители: за 113, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Текстът е приет.
Преминаваме към следващия абзац. По него има две предложения.
Едното е от господин Цонев. Той предлага думата „инвестиционна” да се добави към текста – това е коригираното му предложение. След „нова” се добавя „инвестиционна и” и текстът става: „Ускорено икономическо развитие, на нова инвестиционна и индустриална политика за разкриване на нови работни места”.
След това обаче трябва да се добави и предложението на „Атака”.
Ще гласуваме отделно двете предложения.
Моля, режим на гласуване за предложението на господин Йордан Цонев.
Гласували 105 народни представители: за 104, против няма, въздържал се 1.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Предложението е прието.
Към този текст господин Волен Сидеров предложи да се добави: „Чрез държавен план за изграждане на индустриални мощности и високотехнологични проекти”. Това е добавка към текста на декларацията.
Моля, режим на гласуване.
Гласували 110 народни представители: за 63, против няма, въздържали се 47.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Текстът не е приет – добавката не е приета.
Заповядайте, господин Чуколов – процедура.
Десислав Чуколов (Атака): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми колеги, предлагаме този текст да се добави към основния текст: „Чрез държавен план за изграждане на индустриални мощности и високотехнологични проекти”.
Има хора в тази зала, които се въздържат от тази идея. Има хора в тази зала, които дори не натискат копчето, когато става въпрос за нашето желание да развиваме държавата си като високотехнологична и индустриална страна. Моля Ви, замислете се! Изключително важно гласуване – това Народно събрание ще работи по тази програма. Тук политическите съображения и аргументи не важат. Моля Ви, проявете чувството си за държавници и гласувайте това наше предложение. Благодаря Ви.
За протокола – искам прегласуване, господин председател.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Колеги, гласувайте отново текста.
Гласували 104 народни представители: за 86, против няма, въздържали се 18.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Предложението е прието. (Оживление. Единични ръкопляскания от КБ.)
Следващото гласуване е по абзац четвърти от декларацията. По текста има предложение от народния представител Йордан Цонев за неговото разделяне на два абзаца със следното съдържание:
„Стимулиране на различни сектори в земеделието, като се обърне особено внимание на малките ферми, планинските и слаборазвитите райони и биоземеделието”.
Следващият абзац е следният:
„Опазване на уникалната българска природа и стимулиране на развитието на зелената икономика”.
Моля, гласувайте.
Гласували 107 народни представители: за 107, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
И това предложение е прието.
Тук има и предложение на „Атака”. Редакцията е следната:
„Стимулиране на различните сектори в земеделието и за опазване на уникалната българска природа – земя, гори, води чрез законодателна защита на българските селскостопански производители”.
Въпросът сега е: ако това бъде прието, как се съчетава с вече приетия текст?
Янаки Стоилов (КБ, от място): Текстът вече е разделен на две. (Шум и реплики.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Господин Чуколов – заповядайте за пояснение.
Има вече гласуван и приет текст по този абзац. (Уточнения между председателя Христо Бисеров и народния представител Десислав Чуколов.)
Десислав Чуколов (Атака): Господин председател, предлагаме следната промяна: след текста „Стимулиране на различните сектори в земеделието” да се добави изречението: „чрез законодателна защита на българските селскостопански производители”. Текстът продължава: „като се обърне особено внимание на малките ферми”.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Колеги, чухте предложението. Всъщност господин Чуколов поясни, че се добавя текст в текста, предложен от господин Цонев.
Десислав Чуколов: Текстът е следният: „Чрез законодателна защита на българските селскостопански производители”.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Това предложение е добавка към текста, който приехме – „чрез законодателна защита на българските селскостопански производители”. Това е добавката, която „Атака” желае да гласуваме.
Режим на гласуване.
Гласували 113 народни представители: за 101, против няма, въздържали се 12.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Текстът е приет.
Продължаваме по абзац 5 от първоначалната редакция.
По този абзац има предложение на „Атака” и добавка на господин Стоилов.
Янаки Стоилов (КБ, от място): Моята добавка е към основния текст.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Тоест Вашата добавка изключва тяхното предложение. (Реплика от народния представител Янаки Стоилов.)
Моля Ви, сега ще ги докладвам да се ориентираме всички.
Основният текст е следният: „Намаляване на бедността и неравенствата – социални и регионални”. Господин Стоилов предлага към този текст да се добави „както и на различията със средноевропейските доходи”. Текстът на „Атака” е следният: „Намаляване на бедността и неравенствата – социални и регионални, чрез изравняване на българските доходи със средноевропейските”, което съдържателно се покрива. Нали така, господин Чуколов.
Десислав Чуколов (Атака, от място): Да.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Подлагам на гласуване предложението на господин Янаки Стоилов.
Моля, гласувайте.
Гласували 109 народни представители: за 108, против 1, въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Предложението е прието.
Последното редакционно предложение е на господин Цонев по абзац 6 на вносителя. Той предлага следното: да отпадне накрая изразът „и на българската култура” и да се създаде нов абзац със следното съдържание: „Подпомагане на националните култура и духовност, взети в тяхното многообразие, включително българското културно пространство в чужбина”. Това е редакцията, която предлага господин Цонев, заедно с отпадането на абзаца, който Ви прочетох.
Моля, гласувайте.
Гласували 101 народни представители: за 101, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Текстът е приет.
Подлагам на гласуване цялата декларация с направените редакционни промени.
Моля, гласувайте.
Гласували 114 народни представители: за 114, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Декларацията е приета. (Ръкопляскания от КБ.)

Преминаваме към следващата точка от дневния ред:
ВТОРО ГЛАСУВАНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС.
Общ законопроект, изготвен на основата на приетите на първо гласуване законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс с вносители Цветан Цветанов и група народни представители и от Министерския съвет.
Господин Филип Попов, заповядайте да докладвате текстовете на закона.
ДОКЛАДЧИК Филип Попов: „Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за наименованието на закона.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Изказвания? Не виждам.
Моля, гласувайте.
Гласували 90 народни представители: за 89, против няма, въздържал се 1.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Текстът е приет.
ДОКЛАДЧИК Филип Попов:
„§ 1. В Общата част, Глава втора, Раздел І се създава чл. 16а:
„Чл. 16а. Не е виновно извършено деянието, което е осъществено от лице, пострадало от трафик на хора, когато е било принудено да го осъществи в пряка връзка с това му качество.”
Комисията подкрепя текста на вносителя за § 1
„§ 2. В чл. 116, ал. 1 се създава т. 8а:
„8а. с цел отнемане на телесен орган, тъкан, клетка или телесна течност от пострадалия;”
Комисията подкрепя текста на вносителя за § 2.
„§ 3. В чл. 131, ал. 1 се създава т. 8а:
„8а. с цел отнемане на телесен орган, тъкан, клетка или телесна течност от пострадалия;”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за § 3.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Благодаря.
Има ли изказвания по тези три параграфа? Не виждам.
Моля, гласувайте § 1, 2 и 3.
Гласували 95 народни представители: за 93, против няма, въздържали се 2.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Параграфите са приети.
ДОКЛАДЧИК Филип Попов: Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 4:
„§ 4. В чл. 159а се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите „принудителен труд, за отнемане на телесни органи“ се заменят с „принудителен труд или за просия, за отнемане на телесен орган, тъкан, клетка или телесна течност”.
2. В ал. 2 се създава т. 7:
„7. от длъжностно лице при или по повод изпълнение на службата му”.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Изказвания? Няма.
Моля, гласувайте за § 4.
Гласували 103 народни представители: за 103, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Параграф 4 е приет.
ДОКЛАДЧИК Филип Попов: Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 5:
„§ 5. В чл. 159в думите „принудителен труд, за отнемане на телесни органи” се заменят с „принудителен труд или за просия, за отнемане на телесен орган, тъкан, клетка или телесна течност”.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Изказвания? Няма.
Моля, режим на гласуване.
Гласували 109 народни представители: за 109, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Параграф 5 е приет.
ДОКЛАДЧИК Филип Попов: „Допълнителна разпоредба”.
Комисията подкрепя текста на вносителя за наименованието на подразделението.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Изказвания? Няма.
Моля, гласувайте.
Гласували 105 народни представители: за 105, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
ДОКЛАДЧИК Филип Попов: Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 6:
„§ 6. Този закон въвежда изискванията на Директива 2011/36/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 5 април 2011 г. относно предотвратяването и борбата с трафика на хора и защитата на жертвите от него и за замяна на Рамково решение 2002/629/ПВР на Съвета (ОВ, L 101/1 от 15 април 2011 г.).”
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Изказвания по текста? Не виждам.
Моля, режим на гласуване за § 6.
Гласували 110 народни представители: за 110, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Текстът е приет.
ДОКЛАДЧИК Филип Попов: „Преходни и заключителни разпоредби”.
Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага наименованието на подразделението да се измени така:
„Заключителни разпоредби”.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Няма изказвания по този текст.
Моля, режим на гласуване.
Гласували 95 народни представители: за 95, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Текстът е приет.
ДОКЛАДЧИК Филип Попов: Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 7:
„§ 7. В Закона за борба с трафика на хора (обн., ДВ, бр. ...) се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 23 след думите „децата – жертва на трафика на хора” се добавя „и на децата на жертвите на трафик на хора”.
2. Член 31 се изменя така:
„Чл. 31. Жертвите на трафика на хора придобиват статута на специална закрила по реда на този закон и в случаите, в които им е предоставена защита в това качество по реда на друг закон.”
3. В § 1 „Допълнителна разпоредба” се правят следните изменения:
а) в т. 1 думите „чрез използване на принуда, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, измама, злоупотреба с власт, злоупотреба с положение на зависимост или чрез даване, получаване или обещаване на облаги, за да се получи съгласието на лице, упражняващо контрол върху друго лице” се заличават;
б) точка 2 се изменя така:
„2. „Експлоатация” е противозаконно използване на хора за разврат, за отнемане на телесен орган, тъкан, клетка или телесна течност от пострадалия, за осъществяване на принудителен труд, за просия или за държане в принудително подчинение, за поставяне в робство или в положение, сходно с робството.”;
в) точка 3 се отменя.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Изказвания? Няма.
Моля, гласувайте текста на § 7.
Гласували 89 народни представители: за 89, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Текстът е приет.
ДОКЛАДЧИК Филип Попов: Комисията подкрепя текста на вносителя за § 8.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Христо Бисеров: Изказвания? Няма.
Моля, гласувайте § 8.
Гласували 101 народни представители: за 101, против и въздържали се няма.
АтакаДвижение за права и свободиКоалиция за БългарияПП ГЕРБ
Текстът е приет. Законът е приет.
Благодаря, господин Попов.

Преминаваме към следващата точка:
ПЪРВО ГЛАСУВАНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА КАДАСТЪРА И ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР.
Вносители – госпожа Лиляна Павлова и група народни представители.
Имаме доклади от пет комисии. Започваме с водещата – Комисията по инвестиционно проектиране.
Господин Костадинов, заповядайте да докладвате становището на комисията.
ДОКЛАДЧИК Емил Костадинов: Уважаеми господин председателю, уважаеми колеги!
„ДОКЛАД
относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители на 31 юли 2013 г. и разпределен на Комисията по инвестиционно проектиране с Разпореждане № 350-01-180 от 1 август 2013 г. на Председателя на Народното събрание на Република България
На редовното заседание от 4 септември 2013 г. Комисията по инвестиционно проектиране обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители.
В заседанието на комисията взеха участие представители на Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на архитектите в България, Камарата на инженерите по геодезия, Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, Националното сдружение на общините в Република България и други, както и представители на граждански организации.
Внесеният Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър беше докладван от народния представител Лиляна Павлова, която обясни, че същият е внасян в Четиридесет и първото Народно събрание и приет на първо, но поради липса на кворум не е приет и на второ четене. Като основна причина за внесения Проект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър в Четиридесет и второто Народно събрание тя посочи необходимостта от усъвършенстване на нормативната уредба при осъществяване дейностите по създаване и поддържане на кадастралната карта, кадастралните регистри и при обслужване на физическите и юридически лица, както и направените пояснения в мотивите.
В хода на дискусията изказалите се представители на професионалните организации критикуваха Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, че не решава проблемите в кадастъра.
Посочи се, че въпреки приетата през 2001 г. дългосрочна програма за дейността по създаването на кадастъра и имотния регистър територията на Република България към края на 2013 г. се очаква да бъде покрита едва на 18,67% с кадастрални карти.
За изоставането в процеса на изработване на кадастъра е необходимо да се усъвършенства законодателството, но в посока на облекчаване на процедурите и повишаване на ефективността. С предложените норми в Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър се създават допълнителни затруднения за практикуващите професионалисти и за кадастъра като система с предвиденото изискване правоспособни лица да са само търговци, въвеждането на задължение за двойна регистрация пред Камарата на инженерите за инвестиционно проектиране и Камарата на инженерите геодезисти, производството по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри да се открива по инициатива и за сметка на физическо и юридическо лице.
На критика бе подложен и предложеният текст, съгласно който при изменение на кадастралната карта и кадастралния регистър не се издава заповед, което лишава заинтересованите от информация и право на обжалване. Като неприемливи бяха посочени и нормите, които предвиждат механично пренасяне на данните от картите по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване собствеността на горите и земите от горския фонд, които са създавани за други цели и механичния трансфер ще възпроизведе съществуващите в тях грешки и непълноти.
Некоректни са и предложенията, свързани със заплащане цена на услуги от общините на Агенцията за геодезия, кадастър и картография, признаване на правоспособност единствено на специализираните служби на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. Критикувана беше и липсата на финансова обосновка на Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър и широко обществено обсъждане.
Голяма част от внесените предложения със Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър бяха определени като лобистки.
Народният представител и председател на Комисията по инвестиционно проектиране Емил Костадинов изтъкна, че съществува необходимост от усъвършенстване на нормите в закона, така както това е залегнало и в приоритетите на Министерство на инвестиционното проектиране. В същото време подчерта, че законът следва да осигури по-ефективна защита на собствеността и стабилна бизнес среда за осъществяване на инвестиционния процес, както и защита срещу бюрократизирането на процеса и предотвратяване на корупционните практики, за създаване на правила за защита на електронния обмен на информация и електронното обслужване на гражданите и фирмите, както и защита на труда и професионалните усилия на участниците в процеса по изработване на кадастъра.
Съществен недостатък е липсата на предложения, свързани с имотния регистър. С предложения Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър тези цели не се постигат, а някои от нормите са и в пълно противоречие с тях. В изказването се дадоха и конкретни примери по текстовете по § 38, § 6 – чл.13, § 9 – чл. 17, § 30 – чл. 35, ал. 4, § 48 – чл. 52, ал. 2 и други.
Народният представител господин Ахмед Башев също изтъкна, че внесения Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър е неприемлив, позовавайки се и на изказаното мнение от професионалните организации.
Въз основа на дискусията и в резултат на проведеното гласуване Комисията по инвестиционно проектиране с 9 гласа „против”, без „за” и „въздържали се”, предлага на Народното събрание да не приема предложения Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър под № 345-01-46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители на 31 юли 2013 г.” Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, уважаеми господин Костадинов.
Моля господин Михалевски да представи Доклада на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.
ДОКЛАДЧИК Димчо Михалевски: Уважаеми господин председател, уважаеми колеги!
„ДОКЛАД
относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители
На свое редовно заседание, проведено на 12 септември 2013 г., Комисията по регионална политика и местно самоуправление обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър.
В заседанието на комисията взеха участие представители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, представители на Камарата на архитектите в България и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
От името на вносителите законопроектът бе представен от госпожа Лиляна Павлова. Тя обърна внимание на членовете на комисията, че внесеният законопроект е същият, като двата законопроекта, които бяха внесени в предишния мандат на Народното събрание – първият от Министерски съвет, който не бе подкрепен на първо гласуване, и вторият – от народни представители, аналогичен на първия, който бе приет само на първо гласуване и поради предсрочното прекратяване на мандата, не бе разгледан за второ гласуване в Комисията по регионална политика и местно самоуправление.
Основната цел на предложените промени е да се усъвършенства нормативната уредба при осъществяването на дейностите по създаване и поддържане на кадастралната карта и кадастралните регистри и при обслужване на физическите и юридическите лица.
Измененията и допълненията на закона обхващат само частта за кадастъра. Основните промени са насочени към подобряване на реда за създаване на реда за поддържане и актуално състояние на кадастралната карта и кадастралните регистри с оглед повишаване сигурността на кадастралните данни. Създава се възможност в кадастралната карта да бъдат отразявани зоните на ограничения върху поземлените имоти, които произтичат от сервитут или ограничение, възникнало въз основа на нормативен акт, административен акт или договор.
Предоставя се възможността за райони в неурбанизирани територии да се създават кадастрална карта и кадастрални регистри въз основа на данните от карти, одобрени и поддържани по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и по Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, ако отговарят на определени изисквания за съдържание и точност. Предвидена е възможност и физически, и юридически лица да могат да финансират изработването на кадастрална карта и кадастрални регистри.
Прецизира се редът за придобиване на правоспособност за извършване на дейностите по геодезия и кадастър. Правоспособността по геодезия на физическите лица се дава от Камарата на инженерите по геодезия. Правоспособностите по геодезия и по кадастър на търговци – юридически лица или еднолични търговци, се дават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. С оглед осигуряване на по-голяма сигурност дейности по кадастъра ще могат да бъдат изпълнявани само от търговци.
Създават се условия за подобряване обслужването на гражданите и потребителите на кадастрална информация чрез въвеждане на възможност за откриване на изнесени работни места на службите по геодезия, картография и кадастър не само в седалищата на районните съдилища, но и в други по-малки населени места.
За синхронизиране на законопроекта със свързани разпоредби в други закони са предложени изменения и допълнения в Закона за геодезията и картографията, Закона за защита на класифицираната информация, Закона за транслитерацията, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за устройство на територията, Закона за водите и Закона за културното наследство.
В хода на дискусията представителите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, на Камарата на архитектите в България, на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, както и изказалите се членове на комисията изразиха становище, че законодателството в тази област се нуждае от сериозни и неотложни промени и част от предложените разпоредби в законопроекта са полезни… И разпоредби, които ще се обсъждат по предишните два законопроекта са били обект на сериозни възражения от страна на професионалните и браншови организации, работещи в областта на кадастъра.
В предложения законопроект тези въпроси не са решени – напротив, предложени са същите разпоредби, които бяха обект на критика от страна на браншовите организации и отделни ведомства.
Принципните възражения бяха изказани по отношение отпадането правоспособността на службите по геодезия, картография и кадастър да осъществяват дейностите си, а само да организират и контролират. Необяснимо е защо се признава правоспособност само на служителите от специализираните звена на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи при изпълнение на дейностите по Закона за кадастъра за имоти, управлявани от тези министерства, но не се признава правоспособност и за структурите на Министерството на земеделието и храните и на общините, които също разполагат със свои геодезисти и също имат имоти, които са в тяхно разпореждане.
Не се възприеха предложените промени, свързани с условията, реда и компетентните органи за даване на правоспособност по геодезия на физически лица и на юридически лица и еднолични търговци, не се решават проблемите за членството в двете камари – Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране и Камарата по геодезия и режима за предоставяне на правоспособност от камарите и от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Сериозни възражения предизвикаха разпоредбите, съгласно които само търговци да имат право да бъдат правоспособни лица по кадастъра.
Не бяха подкрепени разпоредбите, с които се предоставя възможност за райони в неурбанизирани територии да се създават кадастрална карта и кадастрални регистри само въз основа на данни от картите, одобрени и поддържани по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и по Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд. Не се възприе и предложението производството по създаване на кадастрална карта да може да се открива по искане на физически и юридически лица, без да е определен ясно кръгът на заинтересуваните лица и условията, при които това ще се допуска.
Председателят на комисията информира народните представители, че с оглед на безспорната необходимост от усъвършенстване на нормативната уредба в комисията е проведена работна среща с представители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Камарата на инженерите по геодезия, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, народни представители и експерти, работещи в различни области от кадастъра и имотния регистър, на която е обсъдена необходимостта от значителни промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. В резултат на дискусията се очерта необходимостта от спешни и наложителни промени в действащата нормативна уредба в няколко основни направления, като след обобщаване на постъпващите предложения и постигането на консенсус между заинтересованите държавни институции, общини, професионални камари и други организации да бъде подготвен и внесен Законопроект за изменение и допълнение в Закона за кадастъра и имотния регистър.
Въз основа на дискусията и в резултат на проведеното гласуване Комисията по регионална политика и местно самоуправление с 6 гласа – „за”, 5 гласа – „против” и 5 гласа – „въздържали се” предлага на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители, да не бъде приет на първо гласуване.” Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви и аз, уважаеми господин Михалевски.
Да помоля от Комисията по правни въпроси – кой ще представи доклада?
Имате ли доклад? Да.
Заповядайте.
ДОКЛАДЧИК Хамид Хамид: Уважаеми господин председател, уважаеми колеги народни представители, представям Ви:
„ДОКЛАД
за първо гласуване на Комисията по правни въпроси относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители на 31 юли 2013 г.
На свое заседание, проведено на 18 септември 2013 г., Комисията по правни въпроси обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители на 31 юли 2013 г.
На заседанието присъства арх. Владимир Дамянов – председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България.
Законопроектът беше представен от народния представител Десислава Атанасова.
С него се цели да се усъвършенства нормативната уредба при осъществяването на дейностите по създаване и поддържане на кадастралната карта и кадастралните регистри и при обслужване на физическите и юридическите лица.
Със законопроекта ще се подобри редът за създаване на кадастралната карта и кадастралните регистри с оглед повишаване сигурността на кадастралните данни, като в същото време се прецизира и редът за поддържане в актуално състояние на кадастралната карта и кадастралните регистри.
Създава се възможност в кадастралната карта да бъдат отразявани зоните на ограничения върху поземлените имоти, които произтичат от сервитут или ограничение, възникнало въз основа на нормативен или административен акт.
Прецизира се редът за придобиване на правоспособност за извършване на дейности по геодезия и кадастър. Правоспособността по геодезия се дава на физическите лица от Камарата на инженерите по геодезия. Правоспособностите по геодезия и по кадастър се дават на търговци – юридически лица или еднолични търговци, от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. С оглед осигуряване на по-голяма сигурност дейности по кадастъра ще могат да се изпълняват само от търговци. Специализираните звена на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи при изпълнение на основните дейности по геодезия и картография по чл. 3, ал. 1 от Закона за геодезията и картографията (ЗГК) и специализираните дейности по чл. 4, ал. 2 от ЗГК, както и за дейности по кадастър за предоставените им за управление имоти се считат за правоспособни по геодезия, съответно по кадастър.
Предлага се за райони в неурбанизирани територии да се създават кадастрална карта и кадастрални регистри само въз основа на данни от картите, одобрени и поддържани по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и по Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, ако отговарят на определени изисквания за съдържание и точност.
Предвижда се създаване на обща информационна среда за безвъзмезден обмен на данни за нуждите на ведомствата и общинските администрации при изпълнение на правомощията им, определени със закон; при обмена на данни с информационните системи на Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ), Единния държавен регистър на стопанските субекти в Република България (БУЛСТАТ), Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН), търговския регистър и регистрите на държавните и общинските имоти, включително с имотния регистър.
Със Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър се предлагат изменения и допълнения и в други свързани закони – Закона за геодезията и картографията, Закона за защита на класифицираната информация, Закона за транслитерацията, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за устройство на територията, Закона за водите и Закона за културното наследство.
Архитект Дамянов изложи становище за неподкрепа на предложения законопроект на Камарата на архитектите в България със следните аргументи: предложените промени засягат само частта от Закона за кадастъра и имотния регистър, отнасяща се до кадастъра; не са предвидени промени, водещи до подобряване взаимодействията между Агенцията по вписванията и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, каквито цели трябва да бъдат осъществени с тези промени; създаваната възможност производството по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри да се открие и извършва по искане и за сметка на физическо или юридическо лице може да доведе до случаи на частен монопол и възможност за оказване на влияние върху дейностите по кадастъра и за търговия с кадастралната информация; промяната на чл. 17, регламентираща изискване правоспособните за дейности по кадастъра лица да са само търговци, е неприемлива, тъй като лишава от право физическите лица, вписани в регистъра по чл. 12, ал. 8 и ще доведе до монопол на отделни търговци при извършване на дейностите по кадастъра.
В хода на дискусията бяха изказани становища в подкрепа на законопроекта, защото с него се усъвършенства нормативната уредба по създаване и поддържане на кадастралната карта и кадастралните регистри, регламентирани са услугите, които Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще предоставя при обслужване на физическите и юридическите лица.
Беше отбелязано, че Парламентарната група на Коалиция за България няма да подкрепи законопроекта, тъй като предложените изменения в закона трябва да са в синхрон с промени в Закона за геодезията и картографията и с европейското законодателство.
В мотивите към законопроекта е разписано, че с цел подобряване обслужването на гражданите и потребителите на кадастрална информация се предвижда възможност за откриване на изнесени работни места на службите по геодезия, картография и кадастър не само в седалищата на районните съдилища, но и в други по-малки населени места, но проблемът остава нерешен в законопроекта.
Недостатък е и липсата на предложения за промени в частта за имотния регистър. Акцентира се, че законът се нуждае от сериозни промени, но че предложените не отговарят на очакванията и не водят до постигане на желаните резултати.
Необходимо е внимателно да се обмислят всички текстове, да се намери много ясен баланс – да се изчисти законът от съмнения за лобистки интереси и последствията, които ще произтекат от измененията и по които трябва предварително да е постигнат консенсус между държавните институции, общините, професионалните и други организации, за да се изготви работещ закон.
След проведената дискусия и обсъждане със 7 гласа „за”, 0 гласа „против” и 10 гласа „въздържали се” Комисията по правни въпроси предлага на Народното събрание да не подкрепи на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354 01 46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители на 31 юли 2013 г.” Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви, уважаеми господин Хамид.
Това беше докладът на Комисията по правни въпроси, представен от господин Хамид Хамид.
Следва доклад на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Заповядайте, имате думата, уважаеми господин Мерджанов.
ДОКЛАДЧИК Атанас Мерджанов: Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми колеги народни представители,
„ДОКЛАД
на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители на 31 юли 2013 г.
На свое редовно заседание, проведено на 11 септември 2013 г., Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители на 31 юли 2013 г.
От името на вносителите законопроектът бе представен от народния представител Николай Нанков. По думите му предложените изменения и допълнения на Закона за кадастъра и имотния регистър са насочени към подобряване ефикасността на кадастралната карта, поддържането й в актуален вид и оптимизирането на кадастралните услуги от страна на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В изложението си господин Нанков изреди единадесет мерки, залегнали в законопроекта. Във връзка с компетентността на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред той изтъкна предложените текстове, касаещи правоспособността по геодезия и кадастър на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната.
В последвалата дискусия участваха народните представители Красимир Янков и Атанас Мерджанов.
Красимир Янков сподели, че според представители на Камарата на архитектите, както и според инженери по геодезия и други професионални организации, предложеният законопроект създава допълнителни затруднения за практикуващите професионалисти и за кадастъра като система.
Атанас Мерджанов коментира постъпилото в комисията становище от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, с което тази организация се противопоставя на части от законопроекта. Той изтъкна и липсата на становище от страна на Министерството на финансите, въпреки че именно финансирането е един от големите проблеми на дейността по кадастъра.
В резултат на проведените разисквания Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с 8 гласа „за“, 9 гласа „против“ и 2 гласа „въздържали се“ предлага на Народното събрание да не приеме на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от Лиляна Павлова и група народни представители на 31 юли 2013 г.“ Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Михаил Миков: Благодаря Ви и аз, уважаеми господин Мерджанов.
Уважаема госпожо Фудулова, заповядайте.
ДОКЛАДЧИК Сияна Фудулова: Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми колеги,
„ДОКЛАД
за първо гласуване на Комисията по земеделието и храните относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от народния представител Лиляна Павлова Николова и група народни представители на 31 юли 2013 г.
Комисията по земеделието и храните проведе заседание на 11 септември 2013 г., на което обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354 01 46, внесен от народния представител Лиляна Павлова и група народни представители на 31 юли 2013 г.
В работата на комисията взеха участие господин Явор Гечев – заместник-министър на земеделието и храните, господин Николай Маринов – директор на Главна дирекция „Земеделие и поземлените отношения”, госпожа Таня Алексиева – главен експерт в отдел „Регистри и договори“; от Изпълнителната агенция по горите – госпожа Даниела Ангелова – юрисконсулт, и госпожа Антония Лозанова – експерт.
Законопроектът и мотивите към него бяха представени от народния представител Любен Татарски, който подчерта, че има крайна необходимост от усъвършенстване на нормативната уредба, регулираща дейностите по създаване и поддържане на кадастралната карта и кадастралните регистри.
Основните промени в предложения законопроект са следните:
Предлага се в обхвата на кадастъра да бъдат включени данни за зони на ограничения върху поземлените имоти, произтичащи от сервитути, като за тях ще се води регистър. Обект на кадастъра ще бъдат и съоръжения на техническата инфраструктура, в които има самостоятелен обект.
Производство за създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри ще може да се инициира и от физически и юридически лица за тяхна сметка. За районите в неурбанизирани територии е предвидено кадастрална карта и кадастрални регистри да могат да се създават и само въз основа на данни от картите, одобрени и поддържани по реда на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, когато отговарят по съдържание и точност. Данните ще се предоставят от Министерството на земеделието и храните на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Одобрението на картата и регистрите ще става със заповед на изпълнителния директор на агенцията, като за издаването на заповедта ще бъде уведомяван министърът на земеделието и храните.
При разглеждане на направени възражения по кадастралната карта и кадастралните регистри в състава на комисията да бъдат включени представители на Министерството на земеделието и храните и на Изпълнителната агенция по горите.
Правят се редица промени по отношение на реда за изменяне на кадастралната карта и кадастралните регистри във връзка с тяхното поддържането в актуално състояние.
При възстановено по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи право на собственост върху земеделски земи, включени в урбанизирани територии, нотариален акт ще се издава след индивидуализирането на поземления имот с граници и идентификатор в скица-проект. Същото се изисква и за издаване на решение за възстановяване правото на собственост върху поземлен имот, когато за землището има одобрена кадастрална карта.
Предвидено е при установена непълнота или грешка в кадастрална карта и кадастрални регистри, създадени въз основа на данни от карти и планове, одобрени по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, засегнатите собственици да се обезщетяват по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и съответно на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд.
Разширяват се възможностите за безвъзмезден обмен на данни както между информационните системи, включително на търговския и на имотния регистър, така и за нуждите на ведомствата и общинските администрации при изпълнение на техните правомощия.
Официалните удостоверителни документи ще се издават за територията на цялата страна от всяка служба по геодезия, картография и кадастър.
С Преходните и заключителните разпоредби се правят изменения в други свързани закони. По отношение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи се предлага установяването на граници на земеделските имоти в землища с одобрена кадастрална карта вече да се извършва по реда на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.
В комисията е постъпило писмено становище по законопроекта от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране с множество забележки.
В комисията е постъпило писмено становище от Министерство на земеделието и храните, което не подкрепя законопроекта, тъй като приемането на част от неговите разпоредби би довело до проблеми както за гражданите, бизнеса и бенефициентите, така и до редица негативни последици за дейностите, извършвани от Министерство на земеделието и храните и от органите по поземлена собственост.
В последвалата дискусия участие взеха народните представители Любен Татарски, Сияна Фудулова, Петър Якимов, Методи Теохаров и проф. Бъчварова.
По време на дискусията беше изтъкнато, че картата на възстановената собственост не е кадастрална карта по смисъла на Закона за кадастъра и имотния регистър. Тя е създадена за обслужване дейностите по възстановяване правото на собственост по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд. Картата на възстановената собственост поддържа значително количество специализирана информация и данни, като договори за ползване на земеделски земи, различни видове тежести, възбрани, ограничения на ползването и др. Такава информация не се поддържа в кадастралната карта. В този смисъл, след формалното предаване на картата на възстановената собственост и нейното преобразуване в кадастрална карта, Агенцията по геодезия, картография и кадастър не би могла да предоставя тези данни на Министерството на земеделието и храните, което ще направи на практика невъзможно постановяването на решения за възстановяване правото на собственост.
Освен това предвид факта, че и до сега при изработването на кадастрални карти не се извършва реално обновяване на кадастралната информация за земеделските и горските територии и не се отстраняват явни фактически грешки, допуснати при изработването на картата на възстановената собственост, механичното прехвърляне ще доведе до формално обявяване на територията на страната за покрита с кадастрална информация, без тази информация да притежава необходимото качество и точност, което би поставило под въпрос и основната дейност на агенцията за създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри.
Другият проблем, който би възникнал, е по отношение на дейностите, свързани с управлението и стопанисването на имотите от държавния поземлен фонд като поддържане на регистъра; провеждане на тръжни процедури за свободни земеделски имоти; управление на земеползването – сключване на споразумения и изготвяне на карти на масивите за ползване; осъществяване на проекти за комасация; изработване на плановете за обезщетение; проверки на заявените за подпомагане площи; поддържане на регистър на имотите с променено предназначение, включително ще попречи на приключването на реституционните процеси в земеделските и горските територии.
Особено сериозен проблем би възникнал с усвояването на средства по линия на Европейския фонд за развитие на селските райони и по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието, финансиращ преките плащания. Министерството на земеделието и храните като администриращ орган използва множество данни, свързани с поземлената собственост, които са въз основа на картата на възстановената собственост.
Не на последно място бяха изтъкнати аргументи затова, че ще се затрудни административното обслужване на гражданите и бизнеса, тъй като министерството разполага със структурни звена на общинско ниво, докато агенцията има звена в областните центрове и няколко изнесени офиса. Освен това плановете на населените места без одобрена кадастрална карта се поддържат и актуализират от техническите служби към общините, които ще продължат да обслужват урбанизираната територия, а службите по кадастъра ще обслужват земеделските и горските територии, което няма да позволи обслужването на „едно гише“.
Беше отбелязано също така, че таксите, които агенцията ще събира за същите административни услуги, ще бъдат многократно по-високи от тези, събирани от органите по поземлена собственост. Народният представител Любен Татарски се съгласи, че наистина в картата на възстановената собственост има пропуски, но изрази убеждението, че все пак законопроектът създава възможност да бъде създадена кадастрална карта на територията на страната, без която нито регионите, нито държавата като цяло може да се развива.
От Министерството на земеделието и храните заявиха, че предложеният в законопроекта подход противоречи на философията и приоритетите на министерството, което е основен ползвател на информация. Беше изтъкнато, че се работи по изготвянето на цялостен пакет от мерки за създаване на интегрирана база данни, която да бъде единна за всички структури на министерството, включително второстепенните разпоредители, и която да бъде собственост на министерството. Според министерството тази база следва да съдържа информация за парцелите и техните собственици, за техните ползватели и за допустимите за подпомагане слоеве. Освен това да има регистри на техниката, на животновъдните обекти, включително с ушните марки на животните и на земеделските производители. Цялата информация ще се поддържа в актуален вид, като се въведе задължение за обмен на данни между всички институции.
След проведената дискусия Комисията по земеделието и храните с 8 гласа “за”, 6 гласа “против” и 4 гласа “въздържали се” предлага на Народното събрание да не приеме на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 354-01-46, внесен от народния представител Лиляна Павлова и група народни представители на 31 юли 2013 г.” Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Мая Манолова: Благодаря Ви, госпожо Фудулова.
С това докладите на парламентарните комисии по Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър са представени.
Ще дам думата на някой от четиримата вносители да представи в рамките на 10 минути разглеждания законопроект.
Заповядайте, госпожо Павлова.
ЛИЛЯНА ПАВЛОВА (ГЕРБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги! Предвид изчерпателните доклади на комисиите, в които беше разгледан внесеният от нас Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, съвсем накратко ще кажа каква е концепцията на внесения законопроект. Както беше споменато и преди малко, той беше разглеждан и в предишното Народно събрание, но за съжаление поради предсрочното му прекратяване не можа да достигне до своята окончателна форма и приемане.
Основната цел на този законопроект е преди всичко да оптимизираме и облекчим режимите и процедурите, свързани с изготвянето на кадастър и кадастрална карта – изключително важна и актуална тема, която сме дебатирали неведнъж. Тя е и част от цялостната концепция за въвеждане на електронно управление, оптимизиране на разходите на гражданите и бизнеса по изготвяне и изработване на кадастрални карти. Именно затова в основата на предложените изменения имаме няколко конкретни предложения в тази посока.
Първото е, с измененията на текстовете в този законопроект се дава възможност всички официални документи – скици, схеми, удостоверения или извлечения от кадастралната карта и кадастралните регистри да бъдат издавани от всяка служба по геодезия, картография и кадастър за цялата територия на страната, без значение местонахождението на имота, а не както сега – да се налага на гражданите или на бизнеса да пътуват до мястото, територията, града и населеното място, където се намира имотът, за да си извадят кадастрална карта. С тези изменения кадастрална карта ще може да се вади от София за всяко едно населено място на територията на страната.
Втората група промени представлява възможност за предоставяне на данни от кадастралната карта и кадастралните регистри за нуждите на ведомства, администрации, общини, областни администрации и други държавни структури безвъзмездно и безплатно – една много актуална тема. Силно подкрепян от Сдружението на общините като сериозен проблем, тъй като разходите за кадастрални карти, които трябва да заплащат, са сериозен бюджет. Това ще бъде добро облекчение в техните бюджети.
Третата група промени регламентират възможност схемите и скиците да бъдат предоставени от нотариуси, да имат силата и да важат като официален удостоверителен документ, издаден от Агенцията по кадастър. Това също ще облекчи и разходите, и административните режими, които предвиждат в момента да се прави това по два пъти.
Следващата група промени цели регламентиране на задълженията в кадастралната карта да бъдат отразявани зоните на ограничения върху поземлените имоти, които произтичат от сервитути или ограничения, възникнали въз основа на нормативен, административен акт или друг документ.
В този законопроект също така има проблем, свързан с дискриминация на граждани на Европейския съюз да упражняват дейности по кадастъра на територията на страната. Именно затова с предложените промени се премахва това дискриминационно изискване към тези граждани.
Не на последно място в системата, която беше и последно спомената от колегата от Комисията по земеделие – неурбанизираните територии. Там, където няма кадастрална карта и където картите на възстановена собственост отговарят на параметрите на кадастрална карта има точни данни – да бъдат използвани с цел да се облекчи изготвянето на кадастрални карти и регистри.
И не на последно място една промяна, за която също чухме от докладите на една от комисиите, за която дори имаше абсолютно нелогично обяснение за лобизъм. Това е по отношение на физическите и юридическите лица, които имат право да изготвят кадастър и кадастрални карти и да правят кадастрални заснемания.
Тук искам да уточня, че няма нищо лобистко, става въпрос за елементарна тема. Физическите лица ще продължат да могат да извършват дейности, свързани с геодезия и картография. Единственото, което предлагаме да се направи като ограничение, е физически лица да не могат да извършват заснемания само и единствено за кадастрални карти. Те могат да участват в заснемания, но не да ги извършват самостоятелно. Защо се прави това? Правим това предложение като опит да регулираме нерегламентирания пазар в момента, което беше потвърдено, включително и от министъра на инвестиционното проектиране, както и от колегите от гилдията.
Имаме ситуация на нерегламентиран пазар, имаме ситуация, в която над 80% от физическите лица, извършващи дейности по заснемане, използват нелицензиран софтуер, работят без договори, което поставя риск дали те заплащат всички данъци и така нататък, и колко устойчива е работата, която се извършва от тях. Това е опит да регламентираме този пазар. В никакъв случай не е лобистка поправка, защото физическите лица ще продължат да работят по тези дейности, свързани с геодезия и кадастъра.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Мая Манолова: Уважаеми колеги, наистина Ви моля за тишина. Притеснявате говорещия от трибуната.
ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: И браншовите организации, и министерството, и голяма част от народните представители в комисиите потвърдиха необходимостта и важността от промени в този закон; потвърдиха, че той наистина отдавна се нуждае от промени, допълнения, изменения, облекчения и прецезирания. Именно затова, въпреки негативните становища на комисията, предлагам още веднъж да бъде разгледан, ако трябва да дебатираме допълнително днес. Да се даде възможност между първо и второ четене той да бъде усъвършенстван, подобрен, прецезиран, за да можем да вървим напред и да не отлагаме във времето разглеждането на чисто нов законопроект, тъй като и в комисиите, и от изслушването на министъра на инвестиционното проектиране става ясно, че министърът готви някакъв законопроект, но не се знае кога ще има възможност да се входира, още повече че министерството не функционира в пълнота. От друга страна, разбрах, че и народни представители готвят паралелен законопроект.
Няма смисъл да имаме няколко отделни законопроекта. Предлагам да се обединим около този и между първо и второ четене той да бъде допълнително прецезиран.
Съгласна съм и с предложенията, които обсъдихме по време на заседания на комисиите, в които участвах в няколко посоки. Членовете в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и в Камарата по геодезия, да не трябва да членуват едновременно в двете камари. Това също бяха текстове, които обсъдихме и със сигурност биха могли да намерят своето отражение между първо и второ четене.
По отношение финансиране на кадастъра – има връщане в законопроекта на текстове, свързани с гарантиране на финансирането на кадастъра, както и да прецезираме допълнително темата с физическите и юридическите лица, за да няма несъответствие по темата.
Затова още веднъж апелирам да го разгледаме, да го приемем на първо четене и да се обединим върху наложителните и спешни промени в този закон, за да сме убедени, че вървим напред, още повече знаем, че кадастърът е важна и приоритетна тема, част и от приоритетните мерки на правителството. Мисля, че е редно да го направим и да постигнем съгласие по този въпрос, тъй като той не е политически, той е изцяло експертен и професионален. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Мая Манолова: Благодаря Ви, госпожо Павлова.
Уважаеми колеги, откривам дебата по разглеждания законопроект.
Има ли желаещи за изказвания?
Заповядайте, господин Костадинов.
Емил Костадинов (КБ): Съгласно дългосрочната Програма 2001 за дейността по създаването на Имотния регистър и кадастъра, през 2015 г. би трябвало да има покритие на страната на 100% с кадастрални карти и регистри – това е утре. По лесно обясними причини от 2011 г. насам се процедира с изготвяне на отчет за изминалата година и програма за следващата. От Програмата за 2013 г. е видно, че към края на годината се очаква покритие с кадастрални карти на 18,67% от площта на Република България.
В предложените от вносителите мотиви към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър са заложени цели, които не може да не бъдат подкрепени. Практическите това са целите в Програма 2012 г. Но предложенията не могат да бъдат приети еднозначно. Редица от тях пораждат недоумение, както и създават повече неудобства. Разбира се, има и безспорни текстове, но за тях няма какво да говорим сега.
Очевидно е нужна нова Програма за развитие на кадастъра с хоризонт 2020 г. и довеждане до успешен край приемането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, като особено внимание се обърне на процедурите, а не на установяването на монополизъм в дейността. Отговорно и в разумно кратки срокове е необходимо да бъдат обсъдени такива промени както в професионалната среда, така и от гледна точка на потребителите на информация от кадастъра и имотния регистър.
В приоритетите на правителствената програма са заложени именно в този дух изменения и допълнения в Закона за кадастъра и имотния регистър и в Закона за геодезията и картографията. Целта на тези проекти е осигуряването на по-голяма прозрачност – проекти, които са в много напреднала фаза, за по-голяма прозрачност в работата на кадастъра и имотния регистър, отпадане на монополите и сенчестите структури от дейността на кадастъра и имотния регистър и за съкращаване на сроковете за обслужване на гражданите.
Тези добри намерения не са сред целите на вносителите на Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, внесен от народния представител Лиляна Павлова и група народни представители. Както стана ясно, този Закон за изменение и допълнение възпроизвежда с незначителни изменения текстовете по внесените на два пъти в Четиридесет и първото Народно събрание закони за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър.
Прави впечатление отсъствието на каквито и да е предложения за необходими и важни промени, водещи до подобряване на взаимодействието между Агенцията по вписванията и имотния регистър и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, а е засегната само частта от закона, отнасяща се до кадастъра.
Да се съсредоточим върху съдържанието на предложенията.
Създадената нова ал. 2 към чл. 13 – това е § 6 от законопроекта, т. 2, дава възможност, както беше споменато, изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, кадастър и картография да възлага на службите по геодезия и картография и кадастър да извършват дейности извън своя териториален район на действие. Службите за геодезия, кадастър и картография са с териториално определени функции и носят отговорности за съхраняваната и поддържана информация. При работа на повече от една териториална служба отговорността по съхраняване, поддържане и предоставяне на тази информация няма да бъде строго разграничена.
Критика търпи и заложеното намерение в текста, съгласно който службите по геодезия и картография вместо да осъществяват дейност, е записано „да организират и контролират”, с което се измества предметът на дейност и се създават условия за прехвърляне на дейността, която е основна за тези служби, а по този начин и за заобикаляне на императивни норми по закона и създаване на условия за корупционни практики.
Второ, с предложените промени на чл. 16, ал. 3, чл. 35, новата ал. 4, изменението на чл. 35а – това са параграфи 8, 30 и 31, се разрешава производство по създаване на кадастрална карта и кадастрален регистър да може да се открие и извършва по искане и за сметка на физическо или юридическо лице. Текстът крие опасности от действия на недобросъвестни лица, чрез които могат да бъдат засегнати съществени интереси на собственици и ползватели. Подобна правна възможност ще доведе до случаи на частен монопол, възможност за оказване на влияние върху дейностите по кадастъра, както и до възможности за търговия с кадастрална информация, монопол от страна на инвеститора върху кадастралните дейности и кадастралната информация, която е собственост на държавата.
Трето, неприемлива е и предложената промяна на чл. 17, в § 9, регламентираща изискване правоспособните дейности по кадастъра лица да са само търговци. Това лишава от право физическите лица, вписани в регистъра по чл. 12, т. 8, които и до момента отговарят на всички изисквания на Закона за кадастъра и имотния регистър, да изпълняват дейностите по кадастъра самостоятелно, и ще доведе до монопол на отделни търговци при извършване на дейностите по кадастъра. Териториалният обхват на това монополистично намерение вече е очертан.
Тази редакция е и в противоречие със Закона за Камарата на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, в което се признава проектантска правоспособност на геодезистите да осъществяват дейност като физически лица.
Предвиденото изменение в този Закон за изменение и допълнение води и до задължение за двойна регистрация в Камарата на инженерите за инвестиционно проектиране и в Камарата на геодезистите, което е излишно бюрократизиране на процеса.
Ограничаването на достъпа до изпълнение на кадастралните дейности от физически лица, които до момента отговарят на всички изисквания за изпълнение на тези дейности и имат свидетелства за правоспособност, съгласно действащия закон, ще предизвика промяна на статута на тези физически лица, поставяйки ги в ситуация на липса на реална възможности да упражняват законно професията си самостоятелно, както и досега. Огромен брой физически лица – инженери-геодезисти, ще бъдат принудени или да прекратят професионалната си дейност по кадастър, или да постъпят на работа в състава на юридически лица, или да се регистрират като търговци по реда на Търговския закон, без това да се изисква от друг нормативен акт освен предложения законопроект, или да напуснат страната. Както стана ясно, от 180 дипломирали се 100 инженери-геодезисти в последните години напускат страната.
Освен това в чл. 17, ал. 1, т. 2 се предлага правоспособното лице по кадастъра – търговец, на всеки седем лица от постоянния си специализиран състав да има най-малко по едно физическо лице с правоспособност по геодезия или завършено образование с магистърска степен „кадастър”. По този начин се пренебрегва принципа за висок професионализъм при осъществяване на дейността, което ще се отрази и на ефективността на процеса. В досегашните текстове регламентацията дава право на дейност на физически лица – геодезисти, както и на юридически лица с участие на такива. Това изменение ограничава конкурентното начало и стимулира монополизирането на дейността. Очевидната цел на подобни предложения е административното преразпределение на пазара на кадастралните услуги. Тук очевидно става дума за откровена лобистка поправка.
Следващо, новият член чл. 14б – § 38 от проекта, създава необоснована възможност за райони в неурбанизирани територии кадастралните карти и кадастралните регистри да могат да се създават и само въз основа на данни от картите, одобрени и поддържани по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване собствеността върху горите и земите от горския фонд, при условие че са спазени изискванията на наредбите по чл. 26 и чл. 31 от закона. Тези карти са изработени с друга степен на точност и за други цели. В много от тях има грешки и непълноти, които не е допустимо да бъдат пренесени механично в кадастралните карти при оцифряването. За тези случаи е необходимо изготвяне на указания за оценка на картите на възстановената собственост и за контрол на графичната информация. Експертно е потвърдено, че процентът на отклонение в тези карти от действителните параметри за някои от неурбанизираните територии е значителен.
В мотивите на законопроекта се твърди, че данните по Закона за собствеността, по двата закона за кратко, ще се ползват, ако отговарят на изискванията на наредбата по чл. 31 от Закона за кадастъра и имотния регистър. По този начин се пренебрегва фактът, че информацията следва да отговаря на критерии, определени със закон, а не с подзаконов нормативен акт. Това е и в противоречие със Закона за нормативните актове, индиция за осъществяване на административен произвол и създаване на условия за неправомерен лобизъм и корупционни практики.
Алинея 4 на новия чл. 41б, § 38 от проекта, предвижда кадастралните карти и регистри, които се създават чрез преобразуване на данни от картите, поддържани по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, да влизат в сила в деня на обнародването на заповедта за одобряването им от директора на Агенцията по геодезия, кадастър и картография без срок за обжалване. Това грубо ще наруши правата на собствениците.
Следващо: в чл. 51, ал. 4, § 48 от проекта, изречение трето достига и абсурда: „Проектът за изменение на данни в кадастралния регистър на недвижимите имоти може да се изработи и от службата по геодезия, кадастър и картография по местонахождение на имота или заинтересованото лице.”.
С § 48, чл. 52, ал. 2 от закона се вменява задължение на собственика, съответно на възложителя, да предоставя на службата по геодезия, картография и кадастър данни за изградените, надстроени и пристроени сгради, за сградите под повърхността на земята, за преустроените или премахнати сгради, за самостоятелни обекти в сградите. От изключителна важност обаче е предоставянето на данни за изградените надземни и подземни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, което с този Закон за изменение и допълнение не се вменява като задължение и до голяма степен обезсмисля идеята за пълнота и поддържане на актуалното състояние на кадастралната карта и кадастралните регистри.
С § 48, чл. 54 се предвижда при изменение на кадастралната карта и кадастралния регистър да не се издава съответна заповед. Това лишава заинтересованите от информация от право да обжалват административния акт без заповед. Обяснението в мотивите на законопроекта, че заповед не се издава само в случаите, когато има влязло в сила съдебно решение и административен акт, не кореспондира с предложения текст за изменение и допълнение във всички изброени хипотези.
Текстът на § 57, ал. 1 задължава правоспособните лица по Закона за кадастъра и имотния регистър, както и тези, изработващи инвестиционни проекти по част „геодезия”, да членуват задължително в Камарата на инженерите по геодезия, вместо в Камарата на инженерите по инвестиционното проектиране. По този начин правоспособните лица по Закона за кадастъра и имотния регистър се лишават от свободен избор за членуване в професионални организации.
С новата т. 5 на чл. 37, ал. 1 на Закона за геодезия и картография се дава право на Камарата на инженерите по геодезия да поддържа регистър на инженерите по геодезия, респективно да присъжда правоспособност по геодезия – дейности, които до момента са извършвани от Камарата на инженерите по инвестиционното проектиране, създадена по Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране.
С предложения текст правоспособните лица по Закона за кадастъра и имотния регистър също се лишават от свободен избор за членуване в професионална организация.
Следващо: съгласно § 2 от законопроекта – в чл. 7, ал. 5, е предвидено обменът на данни между информационната система на кадастъра и ЕСГРАОН – национална база данни „Население”, включително и относно лични данни, съдържащи се в двете системи, да е безвъзмезден, но условията да се уреждат с договор.
Принципно тези условия следва да са уредени със законови критерии, както и с подзаконов акт, който да определя условията и реда за информационния обмен. В противен случай практиката може да доведе до неправомерно боравене с данните и пробив в защитата им.
В § 9, чл. 17, ал. 3 се дава право само на специализираните служби в Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи да признават правоспособност при изпълнение на дейностите по Закона за кадастъра и имотния регистър, което също е в разрез с прокламираната от Конституцията равнопоставеност на субектите в стопанската дейност.
Справедливо се поставя въпросът защо това правило не важи и за други институции като Министерството на земеделието и храните, областни управи и общини и други държавни органи и ведомства, които също разполагат със специализирани карти и имоти.
По § 28, чл. 33, ал. 2 е предвидено да се отмени действащият текст, тоест текстът, отнасящ се до синхронизиране на реда за обмен между информационните системи, и гласи, че условията се регламентират с наредба на министъра на регионалното развитие. Тук, разбира се, би следвало – и това е най-дребната забележка, да бъде посочен министърът на инвестиционното проектиране. Но тази отмяна крие опасност от бюрократичен произвол и неравноправно третиране, и отново не кореспондира с мотивите към Закона за изменение и допълнение, внесен от колегите, с идеята за подобряване на информационната среда.
Това са само част от основанията ни и моите лични основания категорично да отклоня и да не подкрепя този законопроект, изразявайки, разбира се, и разбирането, че в този значим текст има и безспорни текстове, но волята на вложителите е съвсем друга и тя е насочена към провеждане на текстовете, които критикувам в момента. Благодаря Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Мая Манолова: Благодаря Ви, господин Костадинов.
Уважаеми колеги, има ли реплики към изказването на народния представител Емил Костадинов? (Реплики.)
Изказване ли желаете? Добре.
Обявявам 30-минутна почивка до 11,35 часа, след което ще продължим със седмичната програма.

(След почивката.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Мая Манолова: Уважаеми колеги, продължаваме пленарното заседание.
Казвам „Добре дошли!” на премиера Пламен Орешарски и на министрите от неговия кабинет.
Премиерът Пламен Орешарски е тук, за да представи:
ОТЧЕТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ПЪРВИТЕ 100 ДНИ – „СТО МЕРКИ ЗА 100 ДНИ”.
Ще му дам думата да представи отчета, след което предлагам в рамките на една ад хок процедура съобразно парламентарния правилник парламентарните групи да имат възможност за изявления в рамките на 10 минути, както това е предвидено в парламентарния правилник.
Заповядайте, господин Орешарски, да представите Отчета на кабинета за първите 100 дни.
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ Пламен Орешарски: Благодаря, госпожо председател.
Уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми дами и господа министри! Наскоро изтекоха 100 дни от формирането на кабинета, който ръководя. Време, което е късо, за да изпълним всички поети с програмните намерения ангажименти, но напълно достатъчно, за да покажем посоката, в която пое управлението. По общоприети стандарти първите 100 дни на всеки кабинет са период, за който министрите поемат управлението на съответните министерства, правят преглед на наследените проблеми и дейности и продължават работата по тези политики, които се вписват в програмата на новото правителство, както и коригират други политики, които се отклоняват от същата програма.
По тези първи стъпки на всяко ново правителство се анализира неговият профил и се правят оценки за пътя, по който ще се движи новият кабинет. Те служат за оценяване на заявените политики в зависимост от възгледите и социално-политическият профил на външните наблюдатели. Надявам се, че представения на Вашето внимание Отчет за дейността на кабинета за отминалите малко повече от три месеца дава достатъчно ясна картина по критериите, които маркирах преди малко.
Какъвто и формат да се избере за представяне на активностите на кабинета за първите 100 дни, той винаги ще остане непълен. Не мисля обаче, че изчерпателното посочване на всичко, което е свършено, е водещото в този случай. По-съществено е да се посочат онези мерки и инициативи, които кореспондират на поетите и отразени в управленските програми ангажименти.
В този аспект пред Вас са обобщени и представени най-важните 100 мерки и инициативи на кабинета. Първоначалната версия на този отчет съдържаше много повече точки, разбира се – над 200, но след внимателен преглед ги ограничихме до 100, като сме посочили тези от действията си, които имат най-плътно съответствие на програмните намерения, които бяха представени на Вашето внимание в началото на мандата на управление.
В края на писмения отчет сме предложили набор от задачи, чието изпълнение е в подготвителен стадий и активностите по тях все още не предполагат каквато и да е отчетност.
В предходния месец с Ваше активно съдействие беше приета актуализация на текущия държавен бюджет. Тя ще ни позволи да внесем необходимите корекции в няколко от водените до момента политики, които не могат да се оценят като положителни дори от критиците на бюджетното актуализиране – намаляването на просрочените задължения на държавата към бизнеса, нормализирането на процеса на регулярно възстановяване на данък добавена стойност, създаването на предпоставки за успешно превъртане на правителствените дългове, както и едно по-добро управление на фискалните резерви. Струва ми се, че това са все цели, които никой в обществото не оспори.
Въпреки това по време на дискусиите около актуализацията на бюджета и преодоляването на президентското вето бяхме свидетели на интересни по характер възражения, практически срещу нормализирането на управлението на публичните финанси. Така отново се откроихме сред останалите 28 страни членки с организираните първи публични протести срещу малката степен на фискално разхлабване. Ще обърна внимание, че от години насам във всички други европейски, а и не само европейски страни, бяхме свидетели на масови протести с обратен знак – срещу фискалното затягане, при това в страни далеч по-богати от нас. Отварям тази скоба за размисъл относно самоцелното противопоставяне и конфронтация заради самата конфронтация.
Ще обърна внимание на още един факт за отминалите 100 дни. Това е постепенното освобождаване на страната от страха. Подчертавам този факт, защото след малко ще говорим за насърчаване на бизнеса – процес несъвместим с повсеместното използване на силови методи за контрол над бизнеса и обществото като цяло.
Да, вярно е, хората все още не са убедени, че тенденциите са необратими, но искам да заявя категорично, че възстановяването на нормалния демократичен ред е начало на предпоставка за каквито и да са други реформи и напредък на нашата страна. Вярвам, че след още няколко месеца самият стил на управление ще започне да действа насърчително на бизнес инициативите. Ще върнем интереса и на чуждите инвеститори, въпреки изкуствено създаваната сложна политическа обстановка и насаждане на усещане за несигурност.
Сега да погледнем в отчета за стоте дни на кабинета. Всички изброени мерки и инициативи дават основание да обобщим още няколко извода за първите ефекти от нашата работа, по-нататъшните насоки на поведение и очакваните резултати. Ще изброя само някои от тях, групирани в основни направления.
Направихме първи стъпки за установяване на едно по коректно отношение на държавата към бизнеса. Изплатихме част от просрочените задължения, намалихме салдото на невъзстановения ДДС. Предприехме мерки за подобряване събираемостта на бюджетните приходи. Разработен е цялостен механизъм за противодействие на необявените вътрешнообщностни доставки и отбягване на облагането с ДДС. Подготвихме изменения в Единната сметка, за да внесем ред в плащането на данъци. Предстои да внесем изменение и в режима на облагане с ДДС, за да облекчим управлението на ликвидността в малките и средни фирми. Реализирахме равномерно редуциране на текущите бюджетни разходи в размер на 5 % за осигуряване на ресурс за посрещане на неотложни разходи.
Разработихме поправки в Закона за обществените поръчки, за да разширим достъпа на малки и средни фирми и да улесним електронните търгове като противодействие срещу корупционни практики. Идентифицирахме първи пакет административни тежести върху стопанската дейност, като същите ще бъдат премахнати или облекчени. Продължаваме да работим в тази посока. Вчера на оперативно заседание на Министерския съвет дискутирахме нов пакет от близо 80 мерки и административни тежести, които предстои да бъдат предложени за отмяна или облекчаване.
Прегледахме концесионните договори и вече имаме първи отменени концесии, засилваме контрола върху спазването на договорните условия по всички останали.
Започнахме системни проверки на борсите за плодове и зеленчуци с цел да защитим местното производство срещу нерегламентиран внос. Тези проверки ще превърнем от кампанийни в перманентни.
Подготвихме нова, редактирана версия на Договора за партньорство в диалог с Европейската комисия и структурите на гражданското общество, за да постигнем по-висока степен на обществено съгласие по приоритетите и направленията на финансовата помощ от Европейския съюз за следващия програмен период. Предприехме мерки за подобряване на текущото изпълнение на проектите по различните оперативни програми с оглед на минимизиране на средствата, които няма да бъдат усвоени в този програмен период.
Засилихме прозрачността в работата на министерствата за по–добра информираност на гражданите и за по-ефективен обществен контрол върху работата на институциите. Въведохме като изискване оценка на въздействието при разглеждане и приемане на нормативни актове на Министерския съвет с цел да подобрим качеството на регламентите и регулациите.
Създадохме обществени съвети към Министерския съвет, министерствата и областните управители за подобряване на формите на диалог с гражданството и с гражданските организации. Провеждаме перманентни срещи с бизнес асоциациите, браншовите организации, синдикатите.
Специално внимание обърнахме на състоянието на енергетиката. Приложихме пакет от стабилизационни мерки и разработваме цялостна стратегия за ребалансиране на сектора. Овладяхме на този етап натиска за поредни увеличения на цените на електроенергията, но предвид огромната заварена задлъжнялост и реализираната в последните няколко години декапитализация на държавните дружества тепърва предстои огромна работа по стабилизиране на енергийната система.
Подготвяме насоки за развитие на ключовите публични дейности и услуги – образование, здравеопазване, администрация, социални грижи. В съкратени срокове изработихме Стратегия за развитие на здравеопазването – условие за достъп на сектора до европейските фондове за следващия програмен период.
Трудовият пазар е един от фокусите на внимание на кабинета с пакет от мерки срещу младежката безработица и засилване на програмите за временна заетост.
Социалните политики са друго направление, което е със специален акцент. Вече бяха реализирани няколко инициативи за подпомагане на най-бедните български домакинства – недостатъчни, но едни от малкото възможни в условията на настоящите фискални ограничения.
Видимо подобрихме работата на МВР. Обществената среда постави на изпитание поведението на полицейските служители, които за наше удовлетворение намериха баланса между спазването на правата на всички български граждани и опазването на обществения ред.
Първи успехи могат да се отчетат и по линия на борбата срещу организираната и битова престъпност.
Напреднахме и в подготовката на нов Наказателен кодекс – ангажимент на страната ни пред Европейската комисия и партньорите ни. Разработихме още няколко проекта за подобряване на законовата база в усилията ни за напредък в установяване на върховенството на закона.
Ще спра с изброяването на групите мерки, които се съдържат в представения на Вашето внимание отчет, за да направя няколко обобщения.
Една значителна част от отчетените мерки са насочени към насърчаване на стопанската активност и формиране на една по–конкурентна икономическа среда срещу париране на монополните проявления, на първо място в енергетиката.
Друга група мерки целят да подобрят събираемостта на приходите, за да изравнят условията, при които работи бизнесът, да противодействаме на нелоялната конкуренция и да разкрием допълни възможности за проактивни социални политики.
Трета част от мерките имат подчертана социална насоченост въпреки фискалните рестрикции, които съществуват, и ограничените възможности за реакция при заварената икономическа и фискална обстановка.
В отделна група мерки могат да се идентифицират и усилията на кабинета за подобряване на системите за поддържане на обществения ред и подобряване на законовата и нормативна база за обезпечаване на едно по-справедливо правораздаване.
Уважаеми дами и господа народни представители, представих Ви само по-важните направления на работата на кабинета в тези първи сто дни. На Вашето внимание е писмен отчет, който също резюмира дейността на кабинета, като в него се съдържат, пак ще повторя, само най-важните сто мерки и инициативи за първите сто дни.
Уверявам Ви, че ще продължим работата по изпълнение на всички ангажименти както в програмните намерения, на базата на които бе избран този кабинет, така и в Програмата за управление, която бе изготвена и представена в Парламента още преди повече от месец и която ще Ви представя в утрешния пленарен ден. Както и досега, периодично ще Ви информирам за тяхното изпълнение, както и за всичко по-важно, което предприема кабинетът в усилията за нормализиране управлението на страната, за насърчаване на предприемачеството и за подобряване условията на живот на нашите съграждани.
Ще разчитам на Вашето критично отношение като съм убеден в градивния му характер, без значение дали идва от парламентарните групи, които подкрепят кабинета, или от опозиционните парламентарни групи. Благодаря Ви за търпението да ме изслушате. (Бурни продължителни ръкопляскания от КБ и ДПС. Викове от ГЕРБ: „Оставка! Оставка!”.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ Мая Манолова: Благодаря Ви, господин Орешарски, за представения Отчет за работата на правителството през първите сто дни. (Бурни продължителни ръкопляскания от КБ и ДПС. Викове от ГЕРБ: „Оставка! Оставка!”.)
Атанас Мерджанов (КБ, от място): Процедура, може ли?
ПРЕДСЕДАТЕЛ Мая Манолова: Навикахте ли се, уважаеми колеги?
Заповядайте, господин Мерджанов, за процедура.
Атанас Мерджанов (КБ): Виждам, че оживлението в залата е особено и няма как да го пропуснат нашите избиратели.
Тъй като, госпожо председател, много бързо дадохте думата на министър-председателя, пропуснахме да направим процедурното предложение за пряко предаване.
В момента правя процедурно предложение за пряко предаване по Българската национална телевизия и по Българското национално радио. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ Мая Манолова: Мисля, че българските граждани само спечелиха от това, че не видяха поведението на депутатите от ГЕРБ в пленарната зала. (Ръкопляскания от КБ и ДПС. Възгласи: „Оставка” от ГЕРБ.)
Гласуваме направената процедура. (Реплики от ГЕРБ.)
Колеги, моля, гласувайте!
Гласували 118 народни представители: за 102, против 7, въздържали се 9.
АтакаДвижение за права и свободи